Eredivisie

Bekijk hier het conceptprogramma voor het eredivisieseizoen 2022/23

Het conceptprogramma voor de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie in het seizoen 2022/23 is door de KNVB, Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie bekendgemaakt. Gisteren werd al duidelijk dat de Eredivisie start op vrijdag 5 augustus in het Abe Lenstra Stadion, waar sc Heerenveen het opneemt tegen Sparta Rotterdam. De tien volgende eredivisiespeelrondes zijn nu eveneens bekend. Uiterlijk 31 augustus worden ook de speelrondes tot de winterstop waar nodig in speeldag en/of aanvangstijd aangepast, medio november gebeurt dat voor de competitie vanaf speelronde 21 tot en met 32.

Super Sunday in september

De eerste ‘toppers’ vinden plaats op zondag 18 september als PSV – Feyenoord en AZ – Ajax op het programma staan. De eerste Klassieker van het seizoen wordt gespeeld op zondag 22 januari 2023 in De Kuip. Ook dit seizoen zijn de meeste topduels na Europese speelrondes ingepland. Helaas bleek dat, na overleg tussen de KNVB, Eredivisie CV en clubs, onoverkomelijk.

“Helaas ontkomen we hier niet aan. Dat heeft te maken met de beperkte ruimte die er is om gelijke omstandigheden te creëren, mede gezien het risicokarakter van deze wedstrijden waardoor ze verplicht op zondag gespeeld moeten worden”, licht Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal bij de KNVB toe. “In de eerste helft van de competitie zijn er vier mogelijkheden en in de tweede competitiehelft slechts drie speelrondes waar deze topwedstrijden onder gelijke omstandigheden zouden kunnen worden ingepland. Als we daar gebruik van willen maken, betekent dat echter dat alle toppers in januari moeten worden afgewerkt en dat moeten we ook niet willen.”

Deelnemers Europees voetbal

PSV, FC Twente en AZ spelen mogelijk Europese play-offs en hebben de mogelijkheid om de competitiewedstrijd tussen hun twee play-off-duels te laten verplaatsen naar woensdag 31 augustus. Dit omdat deze Europese wedstrijden van groot belang zijn om in de groepsfase van hun toernooi te komen. PSV en FC Twente hebben al van die mogelijkheid gebruik gemaakt.

Daarnaast krijgen Ajax, Feyenoord en de overige clubs die zich plaatsen voor de Europese groepsfase de mogelijkheid om de competitiewedstrijd tussen hun Europese groepsfasewedstrijden 5 en 6 te verplaatsen naar dinsdag 8, woensdag 9 of donderdag 10 november.

Tenslotte zijn de Europese deelnemers ook dit jaar vrijgesteld van de eerste ronde in de TOTO KNVB Beker en stromen medio januari in de tweede ronde in.

Zaterdag 16.30 uur en zondag 20.00 uur

De Eredivisiewedstrijden op zaterdag om 16.30 uur en op zondag om 20.00 uur maken ook komend seizoen deel uit van het programma. Dit is een afspraak tussen de Eredivisie CV, KNVB en alle clubs. Alle eredivisieclubs spelen minstens één thuiswedstrijd op zaterdagmiddag 16.30 uur. Daarnaast wordt getracht zeventien wedstrijden op zondag 20.00 uur in te plannen. In het huidige competitieprogramma zijn de zondagavondwedstrijden nog niet opgenomen, omdat het allereerst afhankelijk is van welke Europese deelnemer hiervan gebruik wil maken.

Speelronde 33

Voor speelronde 33 in de Eredivisie wordt onderzocht wat de mogelijkheid is om die wedstrijden te spreiden. Jan Bluyssen: “In Nederland worden zowel speelronde 33 als 34 gelijktijdig afgewerkt. Daarin is de Nederlandse competitie internationaal gezien echter een uitzondering. Samen met de clubs gaan we uitzoeken of we speelronde 33 willen en kunnen spreiden, zoals bij de meeste andere internationale competities gebeurt.”

Wijzigingen in het speelschema

Rekening houdend met de prestaties van de deelnemers aan Europees voetbal (Ajax, AZ, Feyenoord, PSV, FC Twente) wordt eind augustus gekeken of het Eredivisieprogramma moet worden afgestemd op hun programma. Uiterlijk 31 augustus worden ook de speelrondes tot de winterstop waar nodig in speeldag en/of aanvangstijd aangepast, medio november gebeurt dat voor de competitie vanaf speelronde 21 tot en met 32. Voor speelrondes 12 tot en met 14 en 21 tot en met 32 worden geen speeldag en aanvangstijd gecommuniceerd tot bekend is of de deelnemers aan Europees voetbal na de winterstop nog in Europa actief zijn.

Dit concept competitieprogramma is door de KNVB, Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie afgestemd met alle betaald voetbalclubs, ESPN, de lokale autoriteiten en Supporterscollectief Nederland en wordt later deze week definitief vastgesteld. Bluyssen: “Met alle clubs, betrokken partijen en belangen is het een enorme puzzel, maar naar ons idee ligt er een mooi schema en we kunnen bijna niet wachten tot de competities alweer van start gaan. We danken wederom alle partners voor hun flexibiliteit en meedenken en zien uit naar een schitterend seizoen.”

Keuken Kampioen Divisie

Ook de Keuken Kampioen Divisie gaat van start op vrijdag 5 augustus. Degradant Heracles Almelo speelt in de eerste speelronde tegen ADO Den Haag, terwijl Willem II bezoek krijgt van Jong PSV. PEC Zwolle opent het seizoen op zondag 7 augustus met een thuiswedstrijd tegen De Graafschap.

De clubs uit de Keuken Kampioen Divisie hebben dit jaar opnieuw de mogelijkheid gekregen om tijdens de interlandperiodes niet te hoeven voetballen. Elf clubs hebben daarvan gebruik gemaakt, waardoor hun wedstrijden eerder worden gepland.

De resterende wedstrijden van speelrondes 8 en 30 van de Keuken Kampioen Divisie worden bekend gemaakt zodra het programma van Jong Oranje en Oranje bekend is.

Tijdens het WK in Qatar (21 november t/m 18 december) – wanneer de Eredivisie stilligt – vinden drie speelrondes in de Keuken Kampioen Divisie plaats, één in de voorbereidingsweek en twee tijdens het toernooi zelf.

Het aantal wedstrijden per periode heeft een andere volgorde dan gebruikelijk, om goed uit te komen ten opzichte van de interlandperiodes en de wedstrijden die eerder worden gespeeld:

  • 1E periode: 10 wedstrijden
  • 2E periode: 9 wedstrijden
  • 3E periode: 9 wedstrijden
  • 4E periode: 10 wedstrijden

Johan Cruijff Schaal

De 26ste editie van de Johan Cruijff Schaal, tussen titelhouder Ajax en TOTO KNVB Bekerhouder PSV, staat op het programma voor zaterdag 30 juli. Ditmaal niet op zondag omdat PSV de dinsdag daarna in een voorrondewedstrijd moet spelen in de Champions League.

Dit artikel delen