Eredivisie

Betaald voetbal brengt eerbetoon aan Johan Neeskens

Voor aanvang van alle wedstrijden in de eerstvolgende speelronde van de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie en de Azerion Vrouwen Eredivisie wordt een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Johan Neeskens. Dat heeft het competitiebestuur betaald voetbal afgesproken.

Dit weekend staan er enkele wedstrijden in de KKD op het programma en wordt er een volledig programma afgewerkt in de Vrouwen Eredivisie. In het weekend van 18 tot en met 20 oktober volgen er reguliere speelrondes in de Eredivisie en KKD. Ook het Nederlands elftal, Jong Oranje en de nationale jeugdteams zullen bij hun eerstvolgende wedstrijd een minuut stilte houden.

Het staat de clubs in het betaald voetbal vrij om op eigen gelegenheid daarnaast ook rouwbanden te dragen tijdens de wedstrijden.  Voor het amateurvoetbal geldt er geen collectieve minuut stilte, maar hebben clubs de vrijheid om op eigen gelegenheid stil te staan bij het overlijden van Johan Neeskens.

Hij overleed afgelopen zondag 6 oktober plotseling op 73-jarige leeftijd. De geboren Heemstedenaar voetbalde in clubverband onder meer voor Ajax, FC Barcelona en New York Cosmos. Tussen 1970 en 1981 kwam hij tot 49 caps voor het Nederlands elftal, waarin hij zeventien keer scoorde. Johan Neeskens speelde twee WK finales. Met zijn iconische penalty in de finale van 1974 werd hij de eerste doelpuntenmaker van het Nederlands elftal in een eindstrijd op een WK.

Na zijn meer dan indrukwekkende carrière als speler die hem op allerlei plekken in de wereld bracht, werd hij clubcoach, coach van nationale jeugdteams en assistent-bondscoach onder Guus Hiddink en Frank Rijkaard. Bij de KNVB werd Johan Neeskens op latere leeftijd de vaandeldrager van KNVB WorldCoaches, het internationale programma van de voetbalbond dat zich richt op sportieve en sociale vorming.

Het competitiebestuur betaald voetbal bestaat uit de KNVB, ECV en CED.

Dit artikel delen