Eredivisie

Betaald voetbal: Fieldlabs naast beperkt publiek in alle stadions

Het betaald voetbal is verbaasd over hoe de overheid, zoals gemeld in de persconferentie van vanavond, gebruik wil maken van zogenoemde Fieldlabs. 

“Hier lijkt sprake van een misverstand”, aldus Jan de Jong, directeur van de Eredivisie, sprekend namens het totale betaalde voetbal in Nederland. “Het betaald voetbal heeft de afgelopen maanden voortdurend aangegeven bij en besproken met de ministeries Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat de Fieldlabs zouden plaatsvinden naast het spelen met beperkt publiek. Niet in plaats van. Immers het betaald voetbal heeft in al ruim honderd wedstrijden aangetoond dat zij prima in staat is verantwoord publiek te kunnen toelaten met 1,5 meter afstand. Daarvoor zijn we overladen met complimenten.”

De Fieldlabs waarmee geëxperimenteerd wordt, zijn er nadrukkelijk voor bedoeld om de 1,5 metergrens te doorbreken. Dat levert zinvolle data op die de samenleving helpen terug te keren naar het 'oude normaal'.

De Jong: “Wij zullen deze week in gesprek gaan met minister Van Ark om dat nogmaals duidelijk te maken. Met alleen Fieldlabs is het voetbal niet echt verder geholpen. Wij hebben nu echt keihard publiek nodig. Uiteraard voorzien we de maatschappij graag van zinvolle data, dat is ook onze taak en dat doen we graag,  maar wel in combinatie met beperkt publiek bij alle betaald voetbalwedstrijden. Slechts dan maken we echt stappen voorwaarts; het voetbal, de evenementenindustrie en de cultuursector.”

Dit bericht is verstuurd namens Jan de Jong (Eredivisie CV), Marc Boele (Coöperatie Eerste Divisie) en Eric Gudde (KNVB).

Dit artikel delen