Eredivisie Awards

Brian Brobbey voor derde keer Johan Cruijff Talent van de Maand

Voor de derde keer in zijn carrière is Brian Brobbey uitgeroepen tot Johan Cruijff Talent van de Maand. De 20-jarige Amsterdammer werd eerder dit jaar in augustus en mei eveneens verkozen tot beste talent in de Eredivisie.

Ajax kwam in oktober vier keer in actie: na het gelijkspel tegen Go Ahead Eagles (1-1) werd er gewonnen van FC Volendam (2-4). Excelsior Rotterdam (7-1) en RKC Waalwijk (1-4). Ondanks Brobbey met Ajax een wedstrijd minder speelde en drie keer in het basiselftal stond (in totaal goed voor 279 speelminuten), weet ook de Ajax-spits hoog te scoren in de statistiekenlijstjes.

Van alle eredivisiespelers in oktober had Brobbey de meeste balcontacten in het vijandelijke zestienmetergebied (39), de hoogste Expected Goals-waarde exclusief strafschoppen (2,6), de meeste schoten op doel (11) en de meeste goals (5). Omgerekend naar speelminuten was Brobbey zelfs elke 56 minuten goed voor een doelpunt. Daar lijkt binnenkort geen verandering in te komen: in zijn gehele eredivisiecarrière was Brobbey gemiddeld iedere zeventig minuten trefzeker.

De Ajax-spits ontvangt, naast de maandprijs, ook een cheque namens de VriendenLoterij. Deze cheque gaat naar AFC, de Amsterdamse amateurclub waar Brobbey zijn voetbalcarrière op jonge leeftijd begon. Daarnaast is er een bedrag van € 5.000 opgehaald voor projecten van de Johan Cruijff Foundation.

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentator Fresia Cousiño Arias. Het interview is hier te bekijken.

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). De verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen