Eredivisie

Buijs zorgt voor stabiliteit bij FC Groningen

Afgelopen week werd bekend dat FC Groningen het contract met trainer Danny Buijs had verlengd. De oefenmeester zal ongetwijfeld gewaardeerd worden in het Hitachi Capital Mobility Stadion om de defensieve zekerheid die hij ingebouwd heeft in zijn team. Deze prestaties komen met name naar voren in de laatste paar maanden.

Sinds de winterstop kreeg geen ploeg minder doelpunten tegen in de Eredivisie dan FC Groningen (3, gedeeld Ajax, PSV en FC Twente). Daarnaast is de ploeg van Danny Buijs het team met de minste schoten op doel tegen in de Eredivisie dit kalenderjaar (13).

 Minste schoten op doel tegen (2020)
 FC Groningen  13
 Ajax  16
 AZ  17
 FC Emmen  17
 PSV  18
 FC Utrecht  18


Met zijn uitstekende statistieken heeft Danny Buijs zich voorlopig in de recordboeken van FC Groningen genesteld. Hij is momenteel de Groningen-trainer met gemiddeld de minste tegentreffers per wedstrijd in de Eredivisie, terwijl slechts drie coaches een hoger winstpercentage hadden voor de Noorderlingen dan hij.

 Minste tegengoals per wedstrijd (Trainers Groningen)
 1.  Danny Buijs   1,09
 2.  Han Berger  1,31
 3.  Leen Looijen  1,36
 4.  Rob Jacobs  1,37
 5.  Ron Jans  1,40


En mede door de stabiliteit achterin wist FC Groningen in de laatste maanden ook prima resultaten neer te zetten. In de laatste vijftien Eredivisiewedstrijden verloor de club maar drie keer en won het zelf achtmaal. Daarnaast kreeg Groningen in geen van deze vijftien wedstrijden meer dan één doelpunt tegen. Een bijzonder record lonkt, want dat lukte de Groningers nooit eerder in zestien Eredivisiewedstrijden op rij (ook 15 in 1993).

Hoogste winstpercentage (Trainers Groningen)
 1.  Han Berger  45,1%
 2.  Wim Koevermans  44,4%
 3.  Henk van Brussel  43,3%
 4.  Danny Buijs  40,4%
 5.  Pieter Huistra  39,7%

Dit artikel delen