Eredivisie

Competitieprogramma Eredivisie 2022/’23 definitief vastgesteld

Het competitieprogramma betaald voetbal voor het seizoen 2022/’23 is definitief. Na de publicatie van het concept is op verzoek van enkele clubs en gemeenten nog een aantal wijzigingen doorgevoerd, met name gericht op de aanvangstijden van de wedstrijden.

Het Eredivisieseizoen 2022/’23 start op vrijdag 5 augustus om 20.00 uur in het Abe Lenstra Stadion met sc Heerenveen – Sparta Rotterdam. De Keuken Kampioen Divisie begint eveneens op vrijdag 5 augustus om 20.00 uur. Daar staan dan zeven wedstrijden op het programma, waaronder Heracles Almelo tegen ADO Den Haag.

'Waardering voor flexibiliteit’

"Zoals elk jaar hebben we geprobeerd om iedereen zoveel mogelijk te betrekken bij de totstandkoming van het programma”, zegt manager competitiezaken betaald voetbal Jan Bluyssen. “We hebben de flexibiliteit van alle partijen
nodig om deze puzzel te leggen en daarvoor willen graag onze waardering uitspreken. We zijn met ieders medewerking gekomen tot een uitdagend en mooi programma. Laten we hopen op een enerverend en pakkend seizoen 2022/’23!”

Europese wijzigingen

Vijf Nederlandse clubs komen volgend seizoen uit in Europees verband (Ajax, AZ, Feyenoord, PSV, FC Twente). Afhankelijk van hun Europese prestaties zullen er nog wijzigingen worden aangebracht om het Eredivisieprogramma beter af te stemmen op de programma’s van deze clubs. Uiterlijk 31 augustus worden de speelrondes tot de winterstop waar nodig aangepast in datum en tijd, als bekend is welke clubs de groepsfase hebben bereikt. Medio november gebeurt dat voor de speelrondes 21 tot en met 32, als bekend is welke clubs Europees overwinteren.

Totstandkoming

De werkzaamheden voor het nieuwe competitieprogramma beginnen ieder jaar in oktober. Eerst wordt de internationale speeldagenkalender (interlands en Europees voetbal) doorgegeven door de FIFA en de UEFA. Daarna wordt in overleg met de overheid en clubs de speeldagenkalender bepaald voor de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, Johan Cruijff Schaal, TOTO KNVB Beker en de play-offs.

Tenslotte wordt er een concept competitieprogramma vastgesteld, waarbij rekening wordt gehouden met talloze aspecten. Dat zijn uiteraard sportieve aspecten, maar ook wensen en knelpunten vanuit lokale overheden, clubs, supporters en ESPN. Gedurende het proces is het programma overlegd met het Supporterscollectief Nederland, de Eredivisie CV, de CED, de Centrale Spelersraad (CSR), de Centrale Trainersraad (CTR), ESPN en alle clubs.

Dit artikel delen