Eredivisie

Competities en clubs bundelen hun krachten om de toekomst van het profvoetbal te beschermen

De European Leagues, de koepelorganisatie die de belangen behartigt van 35 voetbalcompetities in Europa, hield dinsdag 7 mei 2019 in Madrid zijn Club Advisory Platform. Meer dan 200 clubs uit 38 Europese landen kwamen bij elkaar voor een historische bijeenkomst met één duidelijk doel: het beschermen van de nationale voetbalcompetities en het garanderen van langdurige sportieve en financiële duurzaamheid voor alle professionele clubs in Europa.

Aan het einde van de bijeenkomst heeft Lars-Christer Olsson, voorzitter van de European Leagues, de belangrijkste uitkomsten van de Club Advisory Platform als volgt samengevat.

  • De European Leagues moet betrokken zijn bij het besluitvormingsproces van alle voorstellen met betrekking tot het wijzigen van de voetbalagenda.

  • European Leagues en de grote meerderheid van profclubs in Europa zijn in basis niet tegen veranderingen, maar hebben grote zorgen over de voorstellen die de huidige structuren en/of concurrentiepositie van de respectievelijke nationale competitie(s) aantasten.

  • European Leagues en de grote meerderheid van betaald voetbalclubs in Europa, met uitzondering van enkele van de rijkste en invloedrijke clubs, zijn ervan overtuigd dat sportieve prestaties in de nationale competities en bekertoernooien de kwalificatieroute moet blijven voor UEFA-competities.

  • European Leagues is blij met het initiatief van de UEFA voor een bijeenkomst tussen de European Leagues Bestuur en het UEFA Executive Committee. Het Club Advisory Platform werd ook bijgewoond door twee Europese fanorganisaties: SD Europe en Football Supporters Europe, die hun zorgen hebben geuit over de gevolgen van de mogelijke hervorming(en) op voetbalfans. Zij delen dan ook een groot aantal van de zorgen van de competities en clubs.

Javier Tebas, voorzitter van de Spaanse LaLiga en gastheer van de bijeenkomst in Madrid, voegt toe: “We staan aan de vooravond van een ongelooflijk belangrijk moment waar de toekomst van het Europese voetbal wordt besloten. Het is noodzakelijk dat de competities, clubs, klein en groot hier deel van uitmaken en niet anderen voor hen beslissingen laat nemen. Ik ben erg verheugd met de aanwezigheid en betrokkenheid van de competities en clubs op het Club Advisory Platform en hopelijk hebben we een constructieve discussie om, gezamenlijk, de toekomst van onze sport en business vorm te geven.

Dit artikel delen