Eredivisie

Concept speelschema Eredivisie 2018/'19 bekend

De KNVB heeft vanmorgen het conceptprogramma voor het komende eredivisieseizoen bekendgemaakt. De competitie wordt op vrijdag 10 augustus afgetrapt met PEC Zwolle - sc Heerenveen. Een dag later speelt Ajax een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo, terwijl landskampioen PSV om 20.45 uur het opneemt tegen FC Utrecht. Feyenoord begint het seizoen op zondag 12 augustus met een uitwedstrijd bij De Graafschap. 

De eerste topper staat gepland op zondag 23 september (16.45 uur). De landskampioen uit Eindhoven treedt dan in eigen huis aan tegen Ajax. De eerste klassieker wordt gespeeld in Amsterdam op zondag 28 oktober (14.30 uur). Feyenoord ontvangt op zondag 2 december PSV in de Kuip (14.30 uur). De drie toppers volgen net als vorig seizoen allen na een doordeweeks Europees programma. 

Eerste vier speelrondes

In de afbeelding hieronder zijn de eerste vier speelrondes te bekijken. Promovendi Fortuna Sittard start het eredivisieseizoen met een uitwedstrijd bij Excelsior (zaterdag 11 augustus 20.45 uur), terwijl FC Emmen een dag later op bezoek gaat bij ADO Den Haag (zondag 12 augustus 12.15 uur). De Graafschap opent het seizoen met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord (zondag 12 augustus 14.30 uur). 

KLIK HIER VOOR HET CONCEPT SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2018/'19.

Aanvangstijdstip op zondag naar 12.15 uur

Tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal van 19 maart 2018 hebben de clubs unaniem besloten dat met ingang van komend seizoen de Video Assistant Referee (VAR) wordt ingezet tijdens alle wedstrijden op het hoogste niveau van het Nederlandse betaald voetbal: Eredivisie (inclusief play-off), Johan Cruijff Schaal en de TOTO KNVB Beker. De afgelopen periode is door alle betrokkenen hard gewerkt aan de verdere uitwerking, zoals het opleiden van scheidsrechters en het faciliteren van de benodige techniek.

Daaruit is ook gebleken dat als gevolg van de invoering van de VAR de wedstrijd in zijn geheel langer duurt, met als gevolg een verhoogd risico dat een 12.30 uur wedstrijd niet is geëindigd voordat de 14.30 uur wedstrijd aanvangt. Om dit risico uit te bannen is na overleg tussen de Eredivisie, de clubs en FOX Sports besloten om vanaf seizoen 2018/'19 de eerste zondagse wedstrijden in de Eredivisie af te trappen om 12.15 uur. Lees hier meer over het vervroegde aanvangstijdstip.


Aanvangstijdstip op zondag  naar 12.15 uur vanwege introductie VAR

Definitief programma binnenkort bekend

Dinsdagmiddag wordt het programma op Zeist gepresenteerd voor de clubs en de afgevaardigden van de gemeente en de politie. Het programma kan nog veranderen, nadat de wedstrijddagen en aanvangstijden zijn besproken. Normaliter volgt het definitieve programma binnen enkele dagen na bekendmaking van het concept speelschema. Het gehele programma is hier te downloaden.


Dit artikel delen