Op zoek naar de ziel van onze achttien Eredivisie-stadions vragen de Eredivisie CV en SANTOS 18 bekende voetbalfans (van een beetje bekend tot heel bekend) wat hun club voor hen betekent. Dit keer Kees Jansma (1947), presentator bij FOX Sports, voorheen perschef bij Oranje. Van kinds af aan ADO Den Haag-fan. Over kassahokjes, Midden Noord en Henk Patat.
Onderweg-naar-het-stadion-tip
“Je moet er even naar zoeken, maar ook bij het nieuwe stadion vind je de oude Haagse romantiek. De kassahuisjes van het oude Zuiderpark bijvoorbeeld, die zijn prachtig. Ze zijn behouden gebleven dankzij een groep fanatieke supporters, als een soort laatste tastbare herinnering aan die plek, en meeverhuisd naar het nieuwe stadion. Als ik ze zie, denk ik meteen aan vroeger. Het was dé ontmoetingsplek voor een wedstrijd. Hier wachtte je op je vader of op je vrienden, bladerend in het nieuwe programmaboekje..”
“Verder is bij het nieuwe stadion het standbeeld van Aad Mansveld heel bekend, en je hebt gelukkig de snackwagens van Henk Patat nog. Een begrip in Den Haag, vooral beroemd geworden dankzij zijn broodje warme rookworst, die ook in de meer deftige Residentie Club worden geserveerd. Haagser bestaat niet.”
Ultiem stadiongeluk
“Dat zit hem in kleine dingen. Óók in het klassiek Haagse gezanik en geklaag, of je nou in een skybox komt of gewoon op de tribune. Ik hou ervan dat heel Den Haag samenkomt bij ADO, van hoog tot laag, van de getapte jongens tot mannen van de straat. En ja, als ze dan ‘O o Den Haag’ draaien, hè. Dat is toch een beetje het officieuze clublied inmiddels.”
“Ik houd het meest van de originele versie van Harry Jekkers, en iedere echte Hagenaar kent die tekst van de eerste tot de laatste regel. Maar vlak voordat dat nummer wordt gedraaid, zetten ze bij ADO sinds enkele jaren een soort housebeat op, vlak voor de opkomst van de spelers. Ik mag dan een ouwe lul zijn, maar dat gedreun werkt goed, hoor.”
Vergeten clubheld
“Vergeten is niet het goede woord, maar landelijk gezien is René Pas misschien niet zo bekend als Aad Mansveld of Lex Schoenmaker. Toch was René tien jaar lang een zeer geliefde rechtsbuiten, en een echte clubman bovendien. Geen kapsones, wel altijd een mening over de club, superkritisch ook, zoals het iedere echte Hagenaar betaamt. Tegenwoordig is René Pas een soort officieus ambassadeur van de club. Hij heet mensen welkom in het stadion, hij is er altijd, in een betrekkelijk anonieme rol. Iemand als Piet de Zoete heeft allerlei officiële functies bekleed, ook dat is een echte ADO-man, maar René Pas hoort gewoon bij het interieur, en bij de Haagse voetbalcultuur in de brede zin van het woord.”
Shirtje
“Toch het roodgroene verticaal gestreepte shirt met witte broek. Het echte, originele ADO-shirt. Als ik vroeger als jongetje uit Voorburg naar Den Haag ging, liep heel de stad in dat shirt. ADO was zeker ook in het amateurvoetbal een instituut. Als wij met TONEGIDO tegen ADO speelden, moesten we soms tegen de A9, zo ongelooflijk veel jeugdelftallen hadden ze. Door alle naamsveranderingen en doorstarts is dat shirt niet meer, het groen en geel zijn de kleuren van de stad Den Haag. Ook heel mooi hoor, na al die jaren. Daar voel ik ook echt wat bij. Maar het roodgroen, zonder sponsor, van katoen. Dat is de mooiste.’’
Midden Noord
“Dan denk ik aan het originele Midden Noord, een oude betonnen tribune, die toen nog enorm hoog was. Daar kwam heel de stad samen, echt gezellig was dat. In de laatste periode in het Zuiderpark heeft de tribune een negatieve klank gekregen, ook bij mij. Ik vond het er onaangenaam soms, onprettig. Maar het Midden Noord van nu is over het algemeen weer heel sfeervol. Ze maken vaak fantastische spandoeken, doorspekt met typisch Haagse humor. Qua veiligheid en imago is ADO er absoluut op vooruit gegaan sinds de verhuizing. Ook Midden Noord. Ik mis de ligging van het oude stadion nog weleens, maar als ik dan door de gangen van het huidige stadion loop, en ik zie de eregalerij van oude foto’s, dan krijg ik meteen weer een warm ADO-gevoel.”
Zelf het ADO-gevoel ervaren?
Bestel hier je kaartjes voor de thuiswedstrijd tegen NAC.
Alle columns en fotoreportages uit de serie
Samen met SANTOS zijn we op zoek naar de ziel van onze achttien Eredivisie-stadions. Fotograaf Marco Magielse gaat op bezoek bij alle 18 Eredivisieclubs om de beleving in en rondom de stadions in beeld te brengen. Daarnaast vragen we een aantal bekende voetbalfans (van een beetje bekend tot heel bekend) wat hun club nu écht voor hen betekent. Bekijk hieronder alle bijdrages tot nu toe.
-
De ziel van Heracles Almelo: bekerstunt & international van LAP
-
De ziel van Fortuna Sittard: Nao Veure en groeten uit Harkema
-
De ziel van VVV-Venlo: skiën op de trap en volgepakte tribunes
-
De ziel van SC Heerenveen: van schaatscafé tot volksverhuizing
-
De ziel van PEC Zwolle: cafés met tapijtjes en bezorgde telefoontjes
Foto shirtjes: Stichting ADO Den Haag in de Maatschappij