Eredivisie

Dick Advocaat kan bijzondere mijlpaal bereiken als trainer

Twee dagen nadat Jaap Stam is ontslagen bij Feyenoord, staat er al een nieuwe trainer op de stoep. Een oude bekende, want na Haarlem, SVV, AZ, Sparta Rotterdam en FC Utrecht is Feyenoord de zevende club waarvoor Advocaat als trainer op de bank zit in de Eredivisie. De Kleine Generaal kan bij de Rotterdammers zondag direct een mooie mijlpaal bereiken: méér wedstrijden in de Eredivisie winnen dan Rinus Michels.

­­­­­­Het zal zijn 346e eredivisieduel als trainer zijn. Met dit seizoen nog 23 speelronden voor de boeg kan Advocaat dit seizoen op 368 eredivisiewedstrijden eindigen. Daarmee zal de geboren Hagenaar vijftiende worden op de lijst van trainers met de meeste Eredivisieduels achter hun naam.

Het zal Advocaat momenteel een zorg zijn. Hij wil Feyenoord weer aan het voetballen krijgen en terugbrengen naar een acceptabele plek op de ranglijst. De ‘Kein Geloel-mentaliteit’ zal moeten terugkeren in Rotterdam, zoals Ernst Happel die begin jaren ’70 introduceerde. Als Advocaat daarin slaagt zullen de Kuipbewoners weer wedstrijden gaan winnen en hun weg naar boven vinden.

Wanneer Feyenoord dit seizoen weer wedstrijd gaat winnen zal Advocaat zich in de top 10 gaan nestelen van trainers met de meeste eredivisiezeges achter hun naam. Momenteel staat de teller voor De Kleine Generaal op 175 overwinningen, net als Rinus Michels. Samen met De Generaal deelt Advocaat de twaalfde plek op de eeuwige Eredivisie-ranglijst.

Met nog vier zeges evenaart Advocaat nummer tien Frantiaek Fadrhonc (179 zeges). Met dertien zeges laat Advocaat ook Co Adriaanse (177), Ron Jans (180), Guus Hiddink (182) en Jan Reker (187) achter zich en evenaart de geboren Hagenaar de iconische oud Feyenoord-trainer Ernst Happel (188). Hij kan dan op een mooie 6e plek komen. 

Eerst aanstaande zondag dan maar tegen VVV-Venlo. De ploeg uit Limburg heeft tot nu toe, net als Feyenoord, geen geweldige seizoenstart gehad. De Venlonaren bezetten de 17e plaats en hebben evenveel punten als nummers 15 (ADO Den Haag) en 16 (Fortuna Sittard). Zowel Advocaat als Maaskant hebben de punten hard nodig. 

Gaat het Advocaat lukken om het tij te keren en Feyenoord weer naar het linkerrijtje te brengen? Bekijk de wedstrijd aankomende zondag om 14.30 uur op FOX Sports.

Dit artikel delen