Eredivisie

Eredivisie CV dringt aan op opname gokverbod in spelerscontracten

Afgelopen zondag berichtte de NOS dat 25 spelers uit het betaald voetbal de afgelopen maanden hebben gegokt op wedstrijden waarin ze zelf speelden of op hun eigen competitie. De aantallen staan in een ‘trendanalyse’ van de Sports Betting Intelligence Unit (SBIU), een meldpunt van de Kansspelautoriteit voor signalen van mogelijke matchfixing.

Eredivisie CV-directeur Jan de Jong: ,,De Eredivisie CV dringt er al langer op aan dat standaard in ieder spelerscontract duidelijk wordt opgenomen dat een speler niet mag gokken op wedstrijden in het betaald voetbal. Nu staat het er impliciet middels een verwijzing naar de UEFA- en FIFA-regelementen. Wij willen het al langer expliciet maken, dan is het maar duidelijk. Beter safe than sorry! Spelers zetten dan hun handtekening onder een contract, waarin is vastgelegd dat zij niet zullen gokken op voetbalwedstrijden. Dan kan er ons inziens geen sprake meer zijn van onwetendheid. Wij vertrouwen er op dat de spelers en hun belangenvertegenwoordigers er net zo over denken.”

Naast het expliciet opnemen van een gokverbod in spelerscontracten, juicht de Eredivisie CV het initiatief van spelersvakbond VVCS toe om spelers beter te informeren over dit onderwerp. Sinds november trekt de vakbond langs selecties om ze te informeren over gokregels en de gevaren van matchfixing. Centraal staat daarin de VVCS Red Button-app waarmee spelers makkelijk, discreet en desgewenst anoniem uitnodigingen tot matchfixing kunnen melden.

Dit artikel delen