Eredivisie

Eredivisie herinneringen herbeleven in verpleeghuizen

Vanaf deze week kunnen duizenden bewoners van verpleeghuizen genieten van historische eredivisiebeelden. De Eredivisie CV heeft in samenwerking met Stichting STV GeheugenVenster en OD Media een prachtige collectie historische voetbalfragmenten samengesteld, speciaal voor bewoners van verpleeghuizen die gebruikmaken van STV interactief, een aangepast dementievriendelijk muziek- en beeldprogramma.

Samen met familie of vrienden naar een wedstrijd van je favoriete eredivisieclub, de wedstrijden volgen in de kroeg of op zondagavond met een bord op schoot naar de samenvattingen kijken. Veel bewoners van verpleeghuizen koesteren warme herinneringen aan het eredivisievoetbal. Een groot deel van deze herinneringen zijn sinds 2017 beschikbaar gesteld op het Eredivisie-archief op YouTube en nu ook in diverse verpleeghuizen in Nederland te zien.

Vooral voor mensen met dementie is het belangrijk om het geheugen te stimuleren en bijbehorende positieve emoties te ervaren. In het stadium van de ziekte waarbij dementie contact bemoeilijkt, willen de initiatiefnemers hen vooral een goed gevoel geven, van erbij horen en ertoe doen.

Zorgvuldig geselecteerde beelden

In het aanbod is een breed scala aan clubs en beelden vertegenwoordigd. Van inmiddels opgeheven clubs tot aan de klassiekers, van zwart-wit registraties in de jaren 50 tot, twintig jaar later, uitgebreidere samenvattingen in kleur en zelfs samenvattingen zonder commentaar. Vooral bij de beelden mét omgevingsgeluiden wanen bewoners zich opeens terug in de tijd, alsof ze zelf langs de lijn of in het stadion zitten.

Aukje Geubbels, MVO-manager van de Eredivisie CV: "Sinds de oprichting in 1956 beleven miljoenen mensen plezier aan het eredivisievoetbal, van jong tot oud. We zijn ervan overtuigd dat het beschikbaar stellen van eredivisiebeelden voor de bewoners bijdraagt aan het herbeleven van voetbalmomenten van vroeger en het stimuleren van het geheugen. Memorabele voetbalherinneringen die zorgen voor een goed gesprek onderling en een fijnere beleving van de dag. Daar dragen we vanuit de Eredivisie graag ons steentje aan bij!’’

Voetbalkenner en GeheugenVenster-vrijwilliger van het eerste uur, Evert Vermeer, spitte het Eredivisie-archief door en stelde de historische voetbalcollectie samen. "Bewoners in verpleeghuizen zijn toch al snel boven de 80 jaar. We zijn zover mogelijk terug gegaan in de tijd met fragmenten uit de jaren '50, vooral omdat jeugdherinneringen het langst intact blijven bij mensen met dementie. Het was al met al een hele klus. Ook bij mij kwamen weer veel namen naar boven. Deze namen en ook de teamopstellingen heb ik verzameld en bij de eredivisieselectie vermeld. Voetbal herbeleven kan niet zonder namen noemen natuurlijk. De sfeer was wel wat gemoedelijker. Echt genieten! We hopen op veel gejuich en mooie verhalen!", aldus Vermeer.

Dit artikel delen