Eén op de twee jongeren voelt zich eenzaam. Dat is een confronterende realiteit waar de Eredivisie zich dit weekend hard voor maakt met ‘Samen tegen alleen’. De Eredivisie CV slaat hiervoor de handen ineen met eredivisieclubs, (oud-)spelers zoals Luuk de Jong en Gianni Zuiverloon, De Luisterlijn, ESPN, de VriendenLoterij en het KPN Mooiste Contact Fonds. Samen zetten zij een krachtige stap om het taboe op eenzaamheid onder jongeren te doorbreken en hen aan te moedigen erover te praten.
1 op de 2 jongeren voelt zich eenzaam
Uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 blijkt dat maar liefst 57% van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar zich eenzaam voelt. Eenzaamheid onder jongeren is de afgelopen jaren toegenomen, mede als gevolg van de coronapandemie en de toegenomen digitalisering. De gevolgen zijn vaak ingrijpend – zowel mentaal als fysiek.
Met steun van meer dan 9 miljoen voetballiefhebbers wil de Eredivisie haar verbindende kracht inzetten om jongeren te laten weten: je staat er niet alleen voor. Aankomend weekend wordt in het speelweekend stilgestaan bij dit maatschappelijke thema.
“Voetbal draait naast winnen vooral om samenhorigheid en verbinding,” zegt Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV. “Maar voor veel jongeren voelt het leven soms als een wedstrijd die ze in hun eentje moeten spelen. Met deze campagne willen we laten zien dat niemand er alleen voor hoeft te staan. Je kunt altijd onderdeel zijn van een team. Hulp zoeken is geen zwakte – het is juist een kracht. Samen kunnen we eenzaamheid zichtbaar maken en jongeren aanmoedigen om het gesprek te starten.”
‘Samen tegen alleen’
Met de actie ‘Samen tegen alleen’ zet de Eredivisie dit weekend verschillende initiatieven in om jongeren te helpen de stilte rondom eenzaamheid te doorbreken. Een video toont de onzichtbare strijd van jongeren die zich eenzaam voelen, zelfs in een vol stadion. Daarnaast wordt er aandacht besteed via LED-boarding, interviews met (oud)eredivisiespelers en andere initiatieven.
De Luisterlijn
De Eredivisie wijst jongeren nadrukkelijk op de Luisterlijn, een anonieme hulplijn waar ze dag en nacht terechtkunnen. Hier worden ze te woord gestaan door betrokken vrijwilligers die speciaal getraind zijn om écht te luisteren en steun te bieden. De hulplijn is 24/7 telefonisch bereikbaar via 088 0767 000, en dagelijks van 10:00 tot 22:00 uur via de chat.
“We merken dagelijks hoe groot de behoefte is aan écht contact,” zegt Richard Coonen, directeur-bestuurder van de Luisterlijn. “Juist jongvolwassenen moeten weten: je staat er niet alleen voor. Er is altijd iemand die luistert.”
KPN en VriendenLoterij: Samen sterker tegen eenzaamheid
De actie wordt mede mogelijk gemaakt door Maatschappelijk Partner VriendenLoterij en het KPN Mooiste Contact Fonds. Dankzij deze samenwerking kan de actie meer jongeren bereiken. Zo organiseert de VriendenLoterij tijdens de rust van de wedstrijd Willem II - Ajax een penalty-actie (Penalty Moneys) samen met YouTuber Noah Zeeuw. Voor iedere raak geschoten penalty wordt een bijdrage gedoneerd aan de Luisterlijn, en de VriendenLoterij doet een extra donatie ter ondersteuning van hun werk. De Luisterlijn neemt na de penalty-actie een cheque hiervoor in ontvangst. De beelden van de penalty-actie zijn volgende week op de kanalen van ESPN te zien.
Het KPN Mooiste Contact Fonds ondersteunt de campagne door tijdens deze speelronde voor alle 9 wedstrijden tickets beschikbaar te stellen voor jongeren die zich wel eens eenzaam voelen. Zo creëert het fonds een unieke kans voor hen om tijdens het voetbalweekend elkaar te ontmoeten en nieuwe verbindingen te leggen.
Doe mee en breek het taboe: Samen tegen alleen
Iedereen kan bijdragen aan het doorbreken van het taboe rondom eenzaamheid onder jongeren. Door het gesprek aan te gaan, je verhaal te delen of gewoon te vragen hoe het écht gaat, maak je al een verschil. Door de boodschap verder te verspreiden, helpen we samen gevoelens van eenzaamheid te verminderen. De actie roept op tot een toekomst waarin geen jongere zich alleen hoeft te voelen.
Aangepast programma i.v.m. overlijden Leo Beenhakker
In verband met het overlijden van trainer Leo Beenhakker houdt het betaald voetbal deze speelronde een minuut stilte bij alle wedstrijden. De Eredivisie heeft overwogen om de actie ‘Samen tegen alleen’ uit te stellen. Omdat veel activiteiten al geruime tijd zijn voorbereid en (onder andere) De Luisterlijn en honderden eenzame jongeren deze speelronde zijn uitgenodigd bij wedstrijden, is besloten de campagne niet uit te stellen - en op gepaste en respectvolle wijze door te laten gaan.
Lees verder



