Eredivisie

Eredivisie meest doelpuntrijke competitie van Europa

Aan de vooravond van de start van de tweede seizoenshelft staat de Eredivisie er sportief goed voor. De Eredivisie is de meest doelpuntrijke competitie van Europa en ligt op koers om het hoogste doelpuntengemiddelde sinds 1983/84 te noteren. Daarnaast krijgen talenten meer kansen dan in andere topcompetities.

Eredivisie meest doelpuntrijke competitie van Europa

In vergelijking met de 10 hoogst genoteerde competities op de UEFA-coëfficiëntenlijst, wordt in de Eredivisie het meeste gescoord. In een gemiddelde Eredivisiewedstrijd zijn 3,4 goals te zien. Dat is meer dan in de Duitse Bundesliga (3 goals per wedstrijd) of de Belgische Pro League (2,9 goals per wedstrijd). De Nederlandse competitie ligt daarnaast op koers om het hoogste doelpuntgemiddelde sinds 1983/84 te noteren. 35 jaar geleden werd een gemiddelde van 3,5 per wedstrijd genoteerd.


Heracles scoort het vaakst van afstand

Bijzonder is dat 16% van de doelpunten van afstand werden gemaakt. Liefst 84 doelpunten werden tot vandaag buiten het zestienmetergebied gemaakt, meer dan iedere andere topcompetitie. In de Eredivisie werden de meeste doelpunten van afstand gemaakt door Heracles Almelo (11). Daarna volgen Ajax (10) en Feyenoord (8).


Eredivisie als kweekvijver voor talent

Spelers jonger dan 20 jaar krijgen in de Eredivisie relatief veel tijd om zich te bewijzen: 14.526 speelminuten. Dat is ruim dubbel zoveel in vergelijking met de talenten in de Serie A, Premier League en La Liga. De jonge talenten van sc Heerenveen (1.921), Willem II (1.738) en PEC Zwolle (1.589) maakten de meeste minuten op het veld. Dit seizoen hebben 28 talenten hun debuut gemaakt. De meeste debutanten staan op naam van NAC (5).


Ajax heeft de hoogste passnauwkeurigheid

In vergelijking met de 5 grootste competities wordt in de Eredivisie relatief weinig gepasst. Elke wedstrijd worden er gemiddeld 861 passes gegeven, minder dan in de Spaanse- (903), Italiaanse- (909) en Engelse competitie (920). Daarnaast is het aantal succesvolle passes ook een stuk lager: met een passnauwkeurigheid van 79% deelt de Eredivisie een vijfde plek met de Bundesliga. De topclubs zijn in de passing het meest succesvol: Ajax heeft de hoogste passnauwkeurigheid (85,9%), gevolgd door PSV (84,3%) en Feyenoord (84,2%).


Spelers Excelsior relatief weinig in de fout

In het aantal overtredingen scoort de Eredivisie relatief laag: gemiddeld zijn er 23,3 overtredingen per wedstrijd. Enkel in de Premier League worden er minder overtredingen gemaakt (21,2). Binnen de Eredivisie zijn de spelers van Ajax het minst in de fout gegaan: in totaal 156 overtredingen. Daarna volgen de selecties van Excelsior (165) en PSV (180).


AZ loopt het meest: 116 km per wedstrijd

De spelers in de Eredivisie hebben tot nu toe samen ruim 34.546 kilometers afgelegd. Dat is vergelijkbaar met een vliegreis van Amsterdam naar Sydney en weer terug. Van alle 18 Eredivisieclubs heeft AZ de langste adem: het elftal van John van den Brom loopt elke wedstrijd gemiddeld 116,24 kilometer. De Alkmaarders worden op de voet gevolgd door FC Groningen (115,62 kilometer) en Fortuna Sittard (115,42 kilometer). Het record aantal kilometers in één wedstrijd staat dit seizoen voorlopig op naam van VVV-Venlo: in de nipt verloren thuiswedstrijd met Ajax (0-1) liep de selectie van trainer Maurice Steijn bijna 123 kilometer.


PEC Zwolle trekt de meeste sprints

Naast de grote afstanden werden in de Eredivisie gemiddeld 1.699 sprints getrokken. PEC Zwolle heeft tot nu toe de meeste sprints achter zijn naam staan: 1.953 sprints. Ook de spelers van FC Groningen (1.941) en lijstaanvoerder PSV (1.898) sprinten gemiddeld vaker dan de andere clubs. De meeste sprints in één wedstrijd vonden in De Kuip plaats: tijdens Feyenoord - Fortuna Sittard (0-2) waren er aan Rotterdamse zijde 179 sprints te zien. De Limburgers staan op een tweede plek met 173 sprints in dezelfde wedstrijd


Meest voorkomende uitslag: 1-1

Aankomend weekend wordt de competitie hervat met de achttiende speelronde in de Eredivisie. De kans dat een Eredivisiewedstrijd eindigt in een 1-1 gelijkspel is het grootst: 11,1%. Dit is net als in zeven van de elf topcompetities de meest voorkomende uitslag.

Dit artikel delen