Eredivisie

Eredivisie Shirt Festival: Willem II mooiste shirt aller tijden, nét voor Feyenoord en Ajax

De Eredivisie CV lanceerde samen met de clubs op 17 april het Eredivisie Shirt Festival. Een ode aan 64 jaar Nederlandse voetbalhistorie, met centraal een online verkiezing rondom 1.754 thuis- en uitshirts. Een vakjury boog zich deze week over alle clubwinnaars en top 20 van het Eredivisie Shirt Festival, verkozen door tienduizenden stemmers. “Herinneringen horen óók bij een shirt, maar herinneringen zijn ook heel persoonlijk. Esthetiek gaf voor ons de doorslag.’’

De afgelopen drie weken heeft het Eredivisie Shirt Festival 213.309 bezoekers getrokken die samen meer dan 1,1 miljoen pagina’s met shirts hebben bekeken. Liefst 162.164 nominaties stroomden binnen bij de online shirtverkiezing van de Eredivisie, verdeeld over 54 clubs die ooit op het hoogste niveau in Nederland speelden.

De vakjury, bestaande uit Jan Joost van Gangelen (FOX Sports), Frank Evenblij (Bureau Sport), Arno Kantelberg (Esquire), Sjoerd Mossou (AD) en Victoria Koblenko (actrice/presentatrice), besprak twee uur lang hun favorieten en kozen één definitieve winnaar.

Het was volgens de vakjury een ouderwets gevalletje "kill you darlings". De keuze tussen klassieke shirts van Feyenoord en Ajax bleek haast onmogelijk. En hoe maak je een afweging tussen esthetiek en bijzondere herinneringen? Kies je voor een shirt mét sponsor of juist niet?

"Eigenlijk niet te doen", vond juryvoorzitter Sjoerd Mossou. "Soms was het echt appels en peren vergelijken. We hebben onze emoties vakkundig uitgeschakeld. Victoria had wat dat betreft een belangrijke rol in de jury: zij keek vanaf het eerste moment puur naar het ontwerp, zonder allerlei oude-mannen-romantiek. Gelukkig waren er een aantal subcategorieën, met winnaars per decennium én een ‘mooiste uitshirt’. Uiteindelijk kregen al onze topfavorieten een mooie, verdiende plek."

De drie mooiste eredivisieshirts ooit

3. Ajax thuisshirt 1969/'72

Om dit shirt, recent door het voetbaltijdschrift France Football verkozen tot mooiste shirt ooit, kon de vakjury onmogelijk heen. "Dat witte ronde boordje hè", aldus jurylid en stijlgoeroe Arno Kantelberg. "Wat mij betreft heeft ieder perfect shirt een rond boordje. Het Ajax-shirt is van zichzelf al prachtig herkenbaar, zeker met lange mouwen. Deze klassieker is bijna maagdelijk in zijn eenvoud, maar iedereen ter wereld herkent die rode baan."

2. Feyenoord thuisshirt 1983/'84

De sponsornaam ‘Gouden Gids’, het kampioenschap met Johan Cruijff, het ontwerp: dit shirt heeft eigenlijk alles, vindt de jury. "Dat goudgeel combineert prachtig met het Feyenoord-shirt", aldus Van Gangelen. Mossou: “De jaren ’80 vind ik persoonlijk het tofst, sommige liefhebbers willen juist géén sponsor, maar hier zie je: een sponsornaam kan óók heel mooi en iconisch zijn."

1. Willem II thuisshirt 1958/'67

Esthetiek gaf de doorslag. De jury kwam al snel tot de conclusie dat herinneringen zich lastig laten vergelijken: dat is voor individuele liefhebber, fan of supporter anders. Dit klassieke Willem II-shirt uit 1958/59 (gedragen tot aan het seizoen 1967) springt er qua schoonheid en stijl bij alle juryleden bovenuit, zelfs bij gezworen NAC-fan en juryvoorzitter Mossou. “Ik heb maar even braaf mijn mond gehouden, maar objectief bekeken kan ik niets inbrengen tegen het enthousiasme bij de rest van de jury. Dit is een herkenbaar, bijzonder én typisch Nederlands shirt. Je ziet dit ontwerp in geen enkel ander land."

Hagenaar Evenblij werd nota bene supporter van de Tilburgse club vanwege het shirt, maar ook Kantelberg roemt het design. "Strepen zie je veel vaker op een voetbalshirt, maar nooit op deze manier, in een driekleur", aldus Kantelberg. Koblenko: "Ik kijk zonder allerlei nostalgische gevoelens naar voetbalshirts, maar dit shirt klopt gewoon. Rustig, toch heel herkenbaar. Het heeft helemaal geen sponsor of embleem nodig."

Van Gangelen, zelf óók fan van het Sparta-shirt met ‘Efteling’, kan zich volledig vinden in die keuze. "Het is verleidelijk om bij een shirt gelijk aan spelers of bijzondere herinneringen te denken. Maar het Willem II-shirt is in zijn eenvoud al bijzonder, het overstijgt alle tijdperken. Hulde."

Het Willem II-shirt is in zijn eenvoud al bijzonder, het overstijgt alle tijdperken. Hulde!

Winnaars per decennium

  • Mooiste shirt jaren '50: MVV thuisshirt 1956/'59
  • Mooiste shirt jaren '60: Heracles Almelo thuisshirt 1964/'66
  • Mooiste shirt jaren '70: De Graafschap thuisshirt 1976/'77
  • Mooiste shirt jaren '80: NAC Breda thuisshirt 1982/'83
  • Mooiste shirt jaren '90: FC Groningen thuisshirt 1991/'92
  • Mooiste shirt jaren '00: sc Heerenveen thuisshirt 2001/'02
  • Mooiste shirt jaren '10: Feyenoord thuisshirt 2016/'17
  • Mooiste uitshirt in de Eredivisie: PSV 2009/'10

Alle 1.754 shirts van de Eredivisie Shirt Festival blijven ook na de verkiezing zichtbaar op https://eredivisie.nl/esf

Dit artikel delen