Eredivisie

Eredivisie speelt volgend seizoen met Rembrandtbal

Voetbalicoon Willem van Hanegem heeft maandagochtend in het Rijksmuseum de eerste officiële Eredivisiebal voor het seizoen 2019/2020 in ontvangst genomen. Het ontwerp van de bal is vanwege 'Het Jaar van Rembrandt' opgebouwd uit etsen van de Hollandse meester.

De keuze voor Rembrandt als 'ontwerper' van de bal is volgens Taco Dibbits (directeur Rijksmuseum) een mooie aanvulling op de activiteiten binnen 'Het Jaar van Rembrandt'. Voetbal en Rembrandt zijn wellicht een verrassende combinatie, maar Dibbits ziet een belangrijke overeenkomst: "Rembrandt was een artiest, net als de beste spelers in de Eredivisie. Uitzonderlijke creativiteit is zowel op het voetbalveld als op een canvas vereist om de beste te worden."

Willem van Hanegem nam het eerste exemplaar maandagochtend in ontvangst. "Rembrandt en 'De Kromme' zijn beiden Hollandse meesters die een jubileumjaar beleven. Namens het Rijksmuseum en de Eredivisie wilden we Van Hanegem de allereerste Rembrandtbal daarom graag cadeau doen voor zijn 75e verjaardag," zegt Alex Tielbeke (directeur Eredivisie).

 

28 april: debuut in de Eredivisie

De Eredivisie laat ieder seizoen in samenwerking met partner Derbystar een nieuwe officiële wedstrijdbal ontwerpen. Tijdens de voorlaatste speelronde in de Eredivisie, op zondag 28 april, rolt de bal voor het eerst over de velden. Vervolgens wordt de bal gebruikt in het Eredivisieseizoen 2019/2020. Het ontwerp van 'De Rembrandt' is samengesteld onder leiding van ontwerper Irma Boom. KPN, sponsor van zowel het Rijksmuseum als de Eredivisie, heeft de partijen bij elkaar gebracht.

Johnny de Mol en Henk Schiffmacher

De Eredivisiebal waarmee momenteel wordt gespeeld, is ontworpen door Johnny de Mol. De Mol creëerde de bal samen met een elftal kinderen nadat hij het stokje overgedragen kreeg van tattookoning Henk Schiffmacher. Schiffmacher was in 2017 de eerste gastontwerper van de Eredivisiebal.

Dit artikel delen