Eredivisie

Eredivisie tevreden over nieuwe solidariteitsregeling UEFA: Meer geld naar niet-Europees spelende clubs

Vandaag heeft het UEFA Executive Committee ingestemd met een nieuwe solidariteitsregeling voor niet-Europees spelende clubs. Deze regeling zorgt ervoor dat er substantieel meer geld naar eredivisieclubs gaat, die niet actief zijn in de Europese clubcompetities. Dit heeft een positieve impact op de ‘competitive balance’, zowel nationaal als internationaal. De Eredivisie juicht de nieuwe solidariteitsregeling toe.

De nieuwe solidariteitsregeling heeft betrekking op de huidige cyclus van de UEFA-clubcompetities (2024 tot en met 2027). Jan de Jong, directeur Eredivisie CV, legt uit wat dit voor de Nederlandse clubs betekent: “Er is een belangrijk onderhandelingsresultaat geboekt door de European Leagues. Zij hebben er mede voor gezorgd dat het percentage van deze solidariteitsregeling stijgt van vier naar zeven procent van alle media-inkomsten van de UEFA. En juist die media-inkomsten zijn op jaarbasis naar € 4,4 miljard gestegen, daar waar ze voorheen € 2,8 miljard waren.”

“Concreet gaat het dan om een stijging van € 185 miljoen naar € 308 miljoen. Dit bedrag wordt jaarlijks over alle Europese competities verdeeld, waardoor enkele miljoenen naar de Eredivisie gaan. Dat zijn additionele inkomsten voor de clubs die niet-Europees spelen. Bovendien is de European Leagues erin geslaagd onderling af te spreken dat er in totaal maar € 50 miljoen van de € 308 miljoen naar de 5 grote landen gaat (Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië). En niet geheel onbelangrijk: de Eredivisie staat uit het oogpunt van solidariteit ook vrijwillig 15% af aan de Keuken Kampioen Divisie.”

European Leagues

Het voorstel om tot een verbeterde solidariteitsregeling te komen werd gedaan door de European Leagues en European Club Association (ECA). Namens Nederland, zat Jaap van Baar, financieel directeur PSV, in de werkgroep van de ECA.

De European Leagues behartigt de belangen van 39 nationale voetbalcompetities in Europa, die samen meer dan duizend clubs vertegenwoordigen. In oktober 2023 trad Eredivisie-directeur Jan de Jong toe tot de ‘Board of Directors’ van de European Leagues, waarin hij al aangaf zich sterk te willen maken voor meer solidariteit.

“Het is belangrijk dat de European Leagues aan zoveel mogelijk onderhandelingstafels komt te zitten”, aldus De Jong in 2023. “Daar, en alleen daar, kun je het verschil maken om tot een eerlijkere verdeling van geld te komen tussen de grotere en de minder grote voetballanden. Namens het Nederlands voetbal wil ik daar graag actief participeren om tot meer solidariteit te komen.” 

Dit artikel delen