Eredivisie

Eredivisie zet nieuwe stap in het verzamelen en delen van sportieve data

De Eredivisie zet een nieuwe stap in het collectief verzamelen en delen van sportieve data rondom eredivisiewedstrijden. Vanaf aankomend speelweekend worden naast tracking- en event data ook speciale wedstrijdbeelden toegevoegd en komt alle data samen op één analyseplatform. De Eredivisie slaat hiervoor de handen ineen met twee Nederlandse partijen.

Sinds het seizoen 2018/'19 zijn de achttien eredivisiestadions uitgerust met TRACAB trackingsystemen van Chyronhego. Iedere seconde worden er van elke speler en bal gemiddeld 25 bewegingen vastgelegd, wat resulteert in meer dan 3,5 miljoen datapunten per wedstrijd. Alle verzamelde tracking data, zoals fysieke-, positie- en tactische data, worden verrijkt met zogeheten event data van Stats Perform. Dit zijn bekende variabelen zoals doelpunten, schoten, passes, balveroveringen en dribbels.

Alle spelers in één beeld

Vanaf aankomend seizoen worden hier speciale wedstrijdbeelden aan toegevoegd. De Eredivisie werkt hiervoor samen met het Nederlandse bedrijf Provispo, dat extra camera's heeft opgehangen bij alle eredivisieclubs. De camera's maken het onder meer mogelijk om op basis van geautomatiseerde intelligentie alle spelers te volgen en drie linies altijd in één beeld te brengen.

Centraal analyseplatform

Deze drie datastromen komen voortaan samen op een centraal analyseplatform van een andere Nederlandse partij: SciSports. Met dit platform kunnen trainers, technische directeuren en videoanalisten op één plek alle wedstrijden analyseren, monitoren en vergelijken met andere clubs en zodoende hun eigen prestaties verbeteren.

Zo kan een trainer het aantal gelopen kilometers en sprintsnelheid van alle linksbacks in de Eredivisie inzien (tracking data), het aantal succesvolle passes en balheroveringen vergelijken (event data) en de looplijnen tot op de seconde terugkijken, zelfs als de bal op de andere speelhelft is (camerabeelden).

Kwaliteit Nederlands voetbal vergroten

Met deze aanpak willen de Eredivisie CV, KNVB en Eredivisieclubs de kwaliteit van het Nederlands voetbal blijven vergroten. Ook voetballiefhebbers profiteren van deze innovaties doordat op dit moment door Beyond Sports de laatste hand wordt gelegd aan de nieuwe VR-app genaamd GameFace waar gebruikers op een creatieve manier gebruik kunnen maken van de data. 

Dit artikel delen