Eredivisie

Eredivisieclubs helpen 280 fans met overgewicht gezonder te leven

EuroFIT, een leefstijlprogramma voor voetbalfans, heeft ervoor gezorgd dat 280 Nederlanders meer bewegen en gezonder eten. Één jaar na deelname aan het leefstijlprogramma zijn de fans gemiddeld 2,4 kilo afgevallen en maken ze dagelijks 678 meer stappen. 15 Europese profclubs, waaronder ADO Den Haag, FC Groningen, PSV en Vitesse, namen deel aan het EuroFIT-programma, dat door de UEFA binnenkort aan alle clubs wordt gepresenteerd. 

EuroFIT is een door de Europese Unie gefinancierd programma voor mannelijke voetbalfans met overgewicht in de leeftijd van 30 tot 65 jaar. Onder leiding van een clubcoach, aangesteld door de club zelf, werkten fans bij hun voetbalclub iedere week 90 minuten aan hun leefstijl. Het totale programma van 12 weken heeft twee jaar gedraaid bij elke club.

Mét resultaat, zo blijkt uit een internationale studie, in Nederland geleid door Amsterdam UMC, locatie VUmc in samenwerking met het Radboudumc en de Vrije Universiteit Amsterdam. Het programma leidt tot een gezonder gewicht en -bloedwaardenprofiel, terwijl fans zich ook vitaler voelen en hun algemene welzijn verbetert. Na een jaar maken deelnemers gemiddeld 678 stappen per dag meer dan mensen die niet meededen aan het programma. Verder eten ze meer groente en fruit, minder vet en suiker en vallen ze gemiddeld 2,4 kilo af.

1113 Europese deelnemers

Het totaal aantal Europese deelnemers staat op 1113. Vanuit de Eredivisie namen ADO Den Haag, FC Groningen, PSV, Vitesse deel aan EuroFIT. Overige Europese topclubs waren: Arsenal, Everton, Newcastle, Manchester City, Stoke City, Rosenborg, Strømsgodset, Vålerenga, Benfica, Porto en Sporting.

Onderzoeker Hidde van der Ploeg van Amsterdam UMC: “EuroFIT laat zien dat voetbalclubs een belangrijke rol kunnen spelen in het bereiken van mensen die zich vaak niet aangesproken voelen door leefstijlprogramma’s. Dat veel fans na afloop van het programma enthousiast zelf of in groepjes doorgingen, geeft aan dat de kracht van voetbal een belangrijke rol kan spelen bij het bevorderen van de gezondheid.”

Uitbreiding naar profclubs in heel Europa

Een belangrijk ander doel van het project was ook om bij profclubs die geen deel uitmaakten van deze studie (o.a. bij SC Heerenveen in Nederland) na te gaan wat er nodig is om EuroFIT succesvol in te voeren. Met de uitkomsten van het onderzoek zet het European Healthy Stadia Network in samenwerking met de UEFA nu een systeem op om EuroFIT aan profclubs in heel Europa aan te kunnen bieden. Wordt vervolgd dus!

Meer informatie over het EuroFIT-programma is te lezen op http://eurofitfp7.eu  
Meer informatie over de studie is te lezen in een artikel in PLOS Magazine

 

Dit artikel delen