Eredivisie

Eredivisieclubs unaniem akkoord over verdeling mediagelden en benoeming Jan de Jong

De achttien Eredivisieclubs hebben op de Vergadering van Vennoten een akkoord bereikt over de verdeling van de mediagelden. Hierin is overeengekomen dat het afgebroken seizoen 2019/'20 volledig meetelt voor de ranglijst. Daarnaast staan de clubs unaniem achter de benoeming van Jan de Jong als interim-directeur van de Eredivisie CV en wordt er gewerkt aan een plan om op een verantwoorde manier te voetballen.

Ieder jaar wordt op de vennotenvergadering de hoogte en samenstelling van de te verdelen mediagelden vastgesteld. Dit gebeurt op basis van een verdeelsleutel en een gewogen tienjaars ranglijst. Dat wil zeggen dat het laatste seizoen het zwaarst meetelt (weging: 10) en het tiende seizoen het minst meetelt (weging: 1). Op basis van de positie op de ranglijst wordt een percentage toegekend aan iedere betrokken club, waarna de mediagelden over de achttien clubs worden verdeeld.

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft, zoals bekend, besloten om de competitie 2019/'20 te stoppen en om de verdeling van de plaatsen voor Europees clubvoetbal te laten geschieden op basis van de huidige ranglijst van de Eredivisie. Om de sportieve prestaties te borgen in de tienjaars ranglijst, volgen de clubs het voorbeeld van het bestuur betaald voetbal van de KNVB. Dit houdt in dat de stand na 26 speelrondes volledig meetelt voor de verdeling van de mediagelden.

Jan de Jong interim-directeur Eredivisie CV

Jan de Jong is dinsdag officieel benoemd tot interim-directeur van de Eredivisie CV. De clubs gingen tijdens de Vergadering van Vennoten unaniem akkoord met de voordracht van de RvC. De Jong volgt hiermee Mattijs Manders op, die afgelopen maandag begonnen is als algemeen directeur bij NAC Breda.

Plan nieuwe seizoen voorgelegd aan VWS

De Eredivisie CV heeft de afgelopen weken met de KNVB en Coöperatie Eerste Divisie gewerkt aan een plan om op een verantwoorde manier het nieuwe seizoen te beginnen. Dit plan wordt deze week besproken met Martin van Rijn (PvdA), Minister voor Medische Zorg en Sport.

Dit artikel delen