Eredivisie

Ex-Eredivisie Speler van de Week: Danilo Pereira

De ex-Eredivisie Speler van de Week is Danilo Pereira. De ex-Roda JC speler maakte in de wedstrijd tegen Luxemburg zijn 35e interland voor Portugal. De wedstrijd werd gewonnen met 3-0, waarbij Pereira een groot aandeel had in verdedigend opzicht. De 28-jarige veroverde maar liefst zestien keer het balbezit en alleen Pepe en Joao Cancelo (beide 31) wonnen deze EK-kwalificatie vaker het balbezit voor de Portugezen dan Pereira (29).

Van Roda JC naar de kwartfinale van de Champions League (2019) en het EK winnen met Portugal (2016). Niet veel mensen hadden gedacht dat Danilo Pereira zo’n niveau ging halen toen hij in 2012/13 voor de ploeg uit Kerkrade speelde. In zijn korte tijd bij Roda JC kwam wel zijn grote kwaliteit al naar voren: balveroveringen. In zijn enige Eredivisieseizoen waren er slechts vier veldspelers met meer balveroveringen dan de Portugees. Alleen Kevin Strootman (229), Nick Viergever (221), Marcelo (219) en Anouar Kali (211) hadden vaker de bal veroverd dan Pereira (208). In het seizoen 2012/13 heeft hij 31 Eredivisieduels gespeeld, waarin hij een keer scoorde en een assist gaf.

Na Roda JC vertrok hij naar CS Maritimo Funchal, waar hij twee seizoenen later een transfer naar FC Porto maakte. Inmiddels is de verdedigende middenvelder een zeer gewaardeerde speler geworden bij FC Porto én het nationale elftal van Portugal. Bij FC Porto is hij inmiddels bezig aan zijn vijfde seizoen. Tot dusver heeft hij 112 competitieduels gespeeld en wist daarin dertien keer het net te vinden.

Voor Portugal heeft hij inmiddels 35 interlands gespeeld waarin hij twee doelpunten scoorde. Met Portugal won hij het EK in 2016 door Frankrijk in de finale te verslaan na verlenging. Het was de eerste keer dat Portugal een groot eindtoernooi won. Sindsdien heeft Portugal de Nations League in 2019 gewonnen door Nederland te verslaan met 1-0.

Dit artikel delen