Eredivisie

FC Groningen keert na één seizoen weer terug in de Eredivisie

FC Groningen heeft zich na een onderling duel met concurrent Roda JC verzekerd van Eredivisievoetbal volgende seizoen. Een snelle terugkeer leek na een zwak begin een utopie, maar dankzij een fantastische tweede seizoenshelft van de Groningers werd de enorme achterstand op de concurrentie goed gemaakt en wist de ploeg de promotie te verzilveren in een direct voetbalgevecht op de laatste speeldag.

FC Groningen promoveert voor de derde keer naar de Eredivisie, nadat het eerder opgeklommen was naar het hoogste niveau in de seizoenen 1979/80 en 1999/00. Waar de Noorderlingen vorige keren meerdere pogingen nodig hadden om de stap naar de Eredivisie te nemen (6 en 2 pogingen) lukte dat nu binnen één seizoen Eerste Divisie-voetbal. Voor dit seizoen waren de Groningers deze eeuw continu aanwezig op het hoogste niveau.

De ploeg van Dick Lukkien verzamelde door de overwinning op Roda JC in totaal 75 punten, een aantal dat alleen werd overtroffen in het kampioensjaar van 1979/80 (82). Het zag er lange tijd niet naar uit dat een dergelijk aantal punten binnen handbereik zou zijn, nadat de Groningers na veertien speelronden op de veertiende plaats bivakkeerden, met een achterstand van twaalf punten op een plaats die recht gaf op directe promotie. De promotie leek dus allesbehalve logisch, maar na een gelijkspel tegen koploper Roda JC werd de weg omhoog ingezet.

Sinds de nederlaag tegen SC Cambuur op 29 oktober (2-1) verloren de Groningers nog slechts één competitieduel in het restant van het seizoen. Zo bleef FC Groningen zonder nederlaag in de laatste vijftien duels van dit Keuken Kampioen Divisie-seizoen (W11, G4), waarmee de Noorderlingen de tweede langste ongeslagen reeks van de club in competitieverband op profniveau neerzetten (record is 20 in de Eredivisie in 1990/91).

Langste ongeslagen reeksen FC Groningen in competitieverband

Seizoen Competitie Trainer Aantal duels

1990/'91

Eredivisie

Hans Westerhof

20

2023/'24

Eerste Divisie

Dick Lukkien

15

1998/'99

Eerste Divisie

Jan van Dijk

14

2005/'06

Eredivisie

Ron Jans

12

1995/'96

Eredivisie

Hans Westerhof

12

1977/'78

Eerste Divisie

Theo Verlangen

12

Drukzetten

In 2024 had FC Groningen de meeste doelpunten (39) en één-na-meeste doelpogingen (277) voor en de minste doelpunten (10) en doelpogingen (133) tegen en pakte het de meeste punten van alle ploegen in de Keuken Kampioen Divisie (43). De Trots van het Noorden deed door niet alleen aanvallend, maar ook verdedigend de sterkste ploeg te zijn. Een belangrijke factor hierin is het drukzetten door de ploeg van Lukkien. 

Zo noteerde FC Groningen dit seizoen 253 balveroveringen in het aanvallende derde, met afstand het hoogste aantal van alle teams. Daarnaast stond FC Groningen de tegenstander gemiddeld slechts 11,5 passes toe voordat het een defensieve actie ondernam, het laagste aantal van alle ploegen dit seizoen. Tot slot staan de Groningers dit seizoen ook bovenaan in het ‘High-Turnover’-klassement. Alle statistieken wijzen daarmee op het feit dat FC Groningen het hoogste druk zette in deze  in deze Keuken Kampioen Divisie-jaargang. 

Een belangrijke factor in het succes van FC Groningen was de dertigjarige sluitpost Hidde Jurjus, die pas na de eerste tien duels de voorkeur verkreeg boven Michael Verrips. Sinds het debuut van Jurjus op 23 oktober 2023 kreeg de ploeg slechts achttien tegendoelpunten te verwerken, ten minste zes minder dan iedere ander ploeg in die periode. En waar collega Verrips een reddingspercentage van 58,6 procent noteerde, stond dat van Jurjus op maar liefst 72,3%. Tot slot staat de doelverdediger, ondanks dat hij de eerste tien duels niet keepte, bovenaan in het klassement betreffende clean sheets in de Eerste Divisie dit seizoen, een knappe prestatie van de doelman van Groningen.

Romano Postema

Aan de voorkant was Romano Postema bij Groningen de grote man. De spits scoorde in 2024 dertien keer, ten minste twee keer vaker dan iedere andere speler in de Keuken Kampioen Divisie. Dat aantal heeft Postema voornamelijk te danken aan de maand maart. Hierin maakte de aanvaller negen goals in de Keuken Kampioen Divisie, waarmee hij de derde speler werd met minimaal negen Keuken Kampioen Divisie-goals in één kalendermaand in de afgelopen vijftien jaar, na oud-Groningers Michael de Leeuw in maart 2010 (9 voor Veendam) en Thijs Dallinga in november 2021 (9 voor Excelsior).

Daarnaast betekende een doelpunt of assist van Postema een garantie voor succes: FC Groningen verloor dit seizoen geen enkel competitieduel waarin Romano Postema tot een doelpunt of assist kwam (W12, G3), de laatste keer dat de aanvaller verloor ondanks een doelpunt of assist was in april 2023, met Roda JC op bezoek bij Jong PSV (assist bij 5-1 verlies). Zo lijkt Postema eindelijk klaar voor de Eredivisie, de competitie waar hij tot nog toe slechts vier keer scoorde in 48 duels.

De Eredivisie CV feliciteert alle FC Groningen-fans met de promotie.

Dit artikel delen