Eredivisie

FC Groningen: Pionier van het frame-voetbal

Dokters gaven de Groningse Milan bij zijn geboorte weinig overlevingskansen. Hij kreeg de diagnose AMC, een spierziekte waardoor hij niet zou kunnen lopen en continue vermoeid is. Inmiddels is Milan 6 jaar en geeft hij via een project van FC Groningen invulling aan zijn grootste passie: (frame-)voetbal.

Bij de zwangerschap van Milan kregen zijn ouders het vreselijke bericht dat hun kind niet lang zou leven. Door de spierziekte AMC is hij fysiek ernstig beperkt en kan hij niet meevoetballen met zijn klasgenoten. "Dat was vreselijk om te zien. Ik zag dat Milan heel verdrietig was, maar ik kon het niet oplossen", vertelt moeder Helena.

Het leven van Milan krijgt een positieve wending nadat zijn oma op de regionale omroep een item voorbij ziet komen over frame-voetbal bij FC Groningen. Milan glundert van oor tot oor wanneer hij het filmpje ziet. De eerste training vindt hij erg spannend en hij durft nog niet goed met het frame, een speciale rollator, te voetballen. Keer op keer gaat het beter en krijgt hij er meer plezier in. 

"De voorspelling van de artsen was dat Milan, als hij überhaupt in leven zou blijven, bedlegerig zou zijn. Nu rent hij zelfs met een grote glimlach op zijn gezicht op het voetbalveld. Dat is onbetaalbaar", aldus de moeder van Milan. Het frame gaat tegenwoordig dan ook overal mee naar toe, voor het geval er ergens een voetbalveld te vinden is.

Keeper Sergio Padt is erg trots op het project van zijn club: "FC Groningen is een van de eerste clubs in Nederland met frame-voetbal. Hierdoor kunnen kinderen die zonder hulpmiddelen niet kunnen lopen, zelfs weer voetballen. Dit is voor hun een uitgelezen mogelijkheid om weer een balletje te trappen. Als voetballer zoek je altijd je niveau, voor de één is dit eredivisievoetbal, voor de ander is dit de zesde klasse. Bij kinderen met een beperking was dit altijd erg moeilijk. Het gaat erom dat ze er plezier in hebben, dat hebben ze hier zeker gevonden."


De kracht van ons voetbal 

De video maakt onderdeel uit van een 25-delige videoreeks waarin wekelijks wordt stilgestaan bij de impact die eredivisieclubs hebben in de maatschappij en wat dit voor een individu en zijn of haar omgeving kan betekenen. FC Groningen is de elfde club die wordt uitgelicht. Bekijk hier de eerdere video’s van PSV (Amputatievoetbal), Willem II (Football Memories), PEC Zwolle (PEC kicks ASS), ADO Den Haag (G-Storks), FC Twente (Supporter voor elkaar), sc Heerenveen (Begeleid werken), Feyenoord (Bijzondere wensen), Sparta Rotterdam (Banenmarsch), AZ (Blindentribune) en FC Emmen (Oldstars).  

De videoserie is een initiatief van de Eredivisie CV, FOX Sports en VriendenLoterij, maatschappelijk partner Eredivisie. 

Dit artikel delen