Eredivisie

Feyenoord-icoon Eddy Pieters Graafland (86) overleden

Oud-doelman Eddy Pieters Graafland is dinsdag op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn voormalige club Feyenoord. 

De voormalige keeper stond zowel bij Ajax als Feyenoord onder de lat en wordt gezien als een van de beste keepers uit het Nederlandse voetbal. Ook speelde hij 47 interlands voor Oranje.

Pieters Graafland debuteerde in 1951 op 17-jarige leeftijd in de hoofdmacht van Ajax. Met Ajax werd hij in 1957 landskampioen. Pieters Graafland maakte ook onderdeel uit van het Ajax-elftal dat in 1957 de eerste Europese wedstrijd uit de clubhistorie speelde.

In 1958 maakte de doelman voor 134.000 gulden, een recordbedrag destijds, de overgang naar aartsrivaal Feyenoord. Het werd zijn meest succesvolle periode. Tussen 1958 en 1970 pakte Pieters Graafland met Feyenoord vier keer de landstitel en twee nationale bekers.

In 1970 won hij tijdens zijn laatste seizoen als prof de Europa Cup I. Met Pieters Graafland in het doel versloeg Feyenoord Celtic dat jaar in de finale met 2-1. Het was de laatste officiΓ«le wedstrijd die de doelman speelde. 


Feyenoord heeft "met grote droefenis" kennisgenomen van het overlijden van Pieters Graafland, meldt de club in een reactie. Volgens de stadionclub was hij behalve een begenadigd keeper ook een goede cameraman en een graag geziene gast in de Kuip.

"Ik vond het prachtig om in een elftal de rots in de branding te zijn, mezelf waar te maken", zou Pieters Graafland onlangs tijdens een bijeenkomst van oud-spelers hebben gezegd.

(FOX Sports/ANP)

Dit artikel delen