Eredivisie

Feyenoord voor de 16e keer kampioen van Nederland

Feyenoord is landskampioen van het seizoen 2022-2023 geworden. De Rotterdamse club kroonde zich zondagmiddag met een overwinning op Go Ahead Eagles (3-0) voor de zestiende keer tot de beste club van Nederland.

Kampioen Eredivisie 2022-2023

Om het eredivisie kampioenschap in eigen huis veilig te stellen, telde vandaag één resultaat: winnen van Go Ahead Eagles. In een kolkende Kuip begon Feyenoord in zijn sterkste opstelling. Na een kwartier spelen schoot Idrissi Feyenoord op voorsprong, drie minuten later schoot Giménez Feyenoord naar een comfortabele 2-0 voorsprong. Nadat Paixão in de 54e minuut het derde doelpunt van de avond maakte, kon het feest in De Kuip losbarsten.

De zestiende landstitel voor Feyenoord is een feit. De schaal werd overhandigd aan aanvoerder Orkun Kökcü door Feyenoord-legendes Robin van Persie en Giovanni van Bronckhorst. Van Bronckhorst werd, tot vandaag, voor de laatste keer kampioen met Feyenoord in 2017. Als trainer stond zijn team van de eerste tot en met de laatste speelronde bovenaan en verzekerde hij daarmee de eerste landstitel na achttien jaar. Giovanni van Bronckhorst speelde 245 wedstrijden voor de Rotterdammers. Robin van Persie werd niet eerder kampioen in de Eredivisie, maar pakte wel de grootste prijs met Feyenoord deze eeuw: de UEFA Cup in 2002. Na gespeeld te hebben voor Arsenal, Manchester United en Fenerbahçe keerde de spits in 2018 terug bij Feyenoord. Na het winnen van de KNVB Beker en Johan Cruijff Schaal hing Van Persie in 2019 zijn schoenen aan de wilgen en is hij namens de Rotterdamse club actief als jeugdtrainer.

Huldiging op de Coolsingel

In het begin van de eerste seizoenshelft had Feyenoord wat moeite om op gang te komen, maar de Rotterdammers slaagden erin om in de laatste wedstrijd voor de winterstop PSV voorbij te streven op de ranglijst. Feyenoord werd winterkampioen en wist deze positie vast te houden tot aan het einde van het seizoen. Dit heeft ervoor gezorgd dat Feyenoord zich na 32 speelrondes officieel kan kronen tot de beste club van Nederland.

Morgen vindt de officiële huldiging van Feyenoord plaats op de Coolsingel. Vanaf 09.00 uur gaan de vakken op de Coolsingel en Binnenrotte open voor het publiek, waarna om 12.00 uur de huldiging start op het balkon van het Stadhuis. Meer informatie daarover lees je hier.

Mijlpalen

Het zestiende kampioenschap van Feyenoord betekent voor veel spelers een mooie mijlpaal in hun carrière. Voor een aantal van hen is het zelfs de allereerste prijs die ze ooit hebben gewonnen. Zo ook voor Gernot Trauner, die op 31-jarige leeftijd nu zijn eerste prijs pakt, en voor spelers zoals Mats Wieffer, Quilindschy Hartman, Javairô Dilrosun en Patrik Wålemark. Ook voor de 22-jarige aanvoerder Orkun Kökcü en trainer Arne Slot, is de landstitel de grootste prijs tot dusverre. Kökcü won alleen in 2018 de Johan Cruijff Schaal met Feyenoord, Arne Slot werd als speler van PEC Zwolle kampioen in de Eerste Divisie (2002 en 2021), maar de eredivisieschaal stond nog niet in zijn prijzenkast.

De Eredivisie feliciteert Feyenoord met de zestiende landstitel.

Dit artikel delen