Eredivisie

Feyenoord wint na sterke tweede helft ruim van Willem II

Feyenoord heeft na een week zonder wedstrijden vanwege het winterweer een overtuigende zege geboekt in de Eredivisie. De ploeg van trainer Dick Advocaat kwam tegen Willem II moeizaam op gang en ontsnapte in de eerste helft aan een achterstand. Na de pauze liep Feyenoord echter snel weg bij het Tilburgse elftal van trainer Zeljko Petrovic, die tot voor kort assistent van Advocaat was in Rotterdam (5-0).

De Rotterdammers versloegen eind vorige maand PSV in De Kuip met 3-1. Het uitduel met FC Groningen ging vorige week niet door vanwege de sneeuw en de midweekse bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen werd verplaatst naar komende woensdag. Wellicht zorgde dat ervoor dat Feyenoord stroef startte aan het duel met Willem II, dat onderin de Eredivisie tegen degradatie strijdt.

De Tilburgers, met de van Feyenoord gehuurde verdediger Sven van Beek als debutant in de basis, waren voor rust de betere en hadden ook de meeste kansen. Zo dook spits Kwasi Wriedt twee keer op voor doelman Justin Bijlow, die na ruim drie maanden blessureleed zijn rentree maakte. Bijlow voorkwam een tegentreffer voor Feyenoord, dat van geluk mocht spreken dat scheidsrechter Jochem Kamphuis en de VAR geen strafschop zagen in een duw van Tyrell Malacia in de rug van de doorgebroken Wriedt die daardoor op Bijlow botste.

Feyenoord wist in de eerste helft amper kansen te creëren, maar nam in de blessuretijd wel de leiding. Jens Toornstra nam in het strafschopgebied met de punt van zijn voet een pass van Mark Diemers aan en schoot de bal langs de debuterende doelman Arijanet Muric (1-0).

Na de rust liep Feyenoord snel weg. Bryan Linssen, die in de punt van de aanval opnieuw de voorkeur kreeg boven de spitsen Nicolai Jørgensen, Lucas Pratto en Robert Bozenik, kopte in de 49e minuut een voorzet van Toornstra binnen.

Op aangeven van Linssen kon de voor Haps ingevallen Luis Sinisterra in de 52e minuut de 3-0 binnenlopen. Aanvoerder Steven Berghuis schoot 10 minuten later uit een strafschop de vierde treffer langs Muric, nadat Linssen bij een poging om te koppen was vastgehouden door Derrick Köhn. In de slotfase zorgde invaller Orkun Kökcü voor de vijfde treffer.