Eredivisie

FIFA 22 Eredivisie Team of the Season

EA SPORTS FIFA heeft zojuist de elf spelers bekend gemaakt die zijn geselecteerd voor het FIFA 22 Eredivisie Team of the Season (TOTS)! Het volledige team is zojuist aangekondigd op de social media-kanalen van de Eredivisie en ESPN NL in een van de aankondigingen in het EA SPORTS FIFA-seizoen waar de fans ieder jaar het meest naar uitkijken.

EA SPORTS FIFA's Team of the Season viert het beste van het beste, dat het hele seizoen consequent heeft gepresteerd voor hun teams. De 11 spelers in de Eredivisie TOTS-selectie zijn per direct beschikbaar in FIFA Ultimate Team.
Hieronder lichten we alle 11 spelers voor je uit.

Goalkeeper: Lars Unnerstall

FC Twente-doelman Lars Unnerstall kan terugkijken op een geweldig seizoen met FC Twente. De Duitser stopte 74% van de schoten die op zijn doel werden afgevuurd, het op twee na hoogste reddingspercentage van alle Eredivisiekeepers met minstens tien gespeelde wedstrijden. Maar het reddingspercentage vertelt niet het hele verhaal: het gaat ook om de kwaliteit van de reddingen. Dat wordt gemeten met het Expected Goals-model. Op basis van dit model heeft Lars Unnerstall dit seizoen vijf doelpunten minder tegen gekregen dan van hem mocht worden verwacht, iets wat slechts één keeper in de Eredivisie beter deed (Kostas Lamprou, van PEC Zwolle).

Verdediging: Noussair Mazraoui

In de Eredivisie zijn er weinig verdedigers die zich kunnen meten met Noussair Mazraoui als het gaat om aanvallende statistieken. De rechtsback scoorde in de competitie vijf keer, waaronder een hele belangrijke goal tegen PSV. Dat is geen toeval. Er is geen verdediger die zo veel balcontacten noteerde in het strafschopgebied van de tegenstanders als Mazraoui (113, dat zijn er minstens 33 meer dan iedere andere verdediger). Bovendien bracht de Marrokaans international geregeld teamgenoten in stelling. Hij creëerde 32 kansen uit open spel – onder verdedigers deden alleen Eli Dasa en Owen Wijndal het iets beter.

Verdediging: Owen Wijndal

Owen Wijndal is al jaren een gewaardeerde kracht op de linkerflank van AZ, maar de jonge aanvoerder beleeft momenteel het beste seizoen uit zijn loopbaan. In de Eredivisie gaf Wijndal al negen assists, waarmee hij de verdediger is die de meeste doelpunten voorbereidde in de huidige jaargang. Ook in historisch perspectief zijn die negen assists van Wijndal knap: deze eeuw was er geen verdediger die er zoveel wist te geven voor AZ in één seizoen. De laatste Eredivisie-verdediger die zoveel assists gaf in één jaargang was Angeliño in 2018/19 (9).

Verdediging: Jurriën Timber

Het gaat hard met de ontwikkeling van Jurriën Timber, die zich heeft ontpopt tot een goede allround-verdediger. Zo wonnen slechts drie spelers dit Eredivisieseizoen een hoger percentage van hun persoonlijke duels dan Timber (67,9% - minstens 100 duels aangegaan). Bovendien heeft Timber dit seizoen de hoogste passnauwkeurigheid van alle spelers die minstens 100 passes verstuurden (91,7%). Maar zijn grootste kracht? Dat is toch wel het zogenoemde indribbelen, wat in de statistieken wordt gemeten met carries. Alleen teamgenoot Daley Blind noteerde dit Eredivisieseizoen meer carries dan Jurriën Timber, die liefst 592 keer met de bal aan zijn voet indribbelde.

Middenveld: Cody Gakpo

Aanvalsleider, aanvoerder en bekerwinnaar: Cody Gakpo kan terugkijken op een geslaagd seizoen met PSV. De ras-Eindhovenaar staat op negen doelpunten en dertien assists in de competitie. Gemiddeld was hij iedere 71 minuten goed voor een doelpunt of assist, het beste gemiddelde van alle spelers die minimaal 250 minuten speelden. Cijfers die verklaren waarom Gakpo misschien wel klaar is voor een volgende stap. Eén van zijn specialiteiten dit seizoen is de corner: Gakpo gaf zes keer de assist uit een cornersituatie, het meeste van alle spelers. Alarmfase één dus als de linksbuiten met zijn gouden rechtervoet een hoekschop gaat nemen.

Middenveld: Orkun Kökçü

Sinds zijn debuut voor Feyenoord in 2018 is Orkun Kökçu langzaamaan uitgegroeid tot een onmisbare speler voor zijn club. De middenvelder, die dit seizoen tweemaal werd uitgeroepen tot speler van de maand, maakte zeven doelpunten en was daarnaast goed voor acht assists. Kökçü heeft een indrukwekkend statistieken-portfolio: zo begon hij dit seizoen 48 fases van balbezit van zijn team die eindigden in een schot, meer dan iedere andere speler. De Turk kenmerkt zich daarmee als een speler die zowel ballen herovert als kansen creëert. Het is dan ook geen verrassing dat Kökçu dit Eredivisieseizoen de meeste kansen uit spelhervattingen creëerde (48).

Middenveld: Rayan Gravenberch

Nog steeds pas negentien jaar, maar Ryan Gravenberch draait al tijden moeiteloos mee op het hoogste niveau. De middenvelder en Oranje-international bewees zijn waarde voor Ajax mede door zijn passeeracties: hij voltooide 63 dribbels, meer dan iedere andere speler van de Amsterdamse ploeg. Daarnaast is Gravenberch de meester van de voorassist: hij gaf dit Eredivisieseizoen elf keer de laatste pass voor een assist, vaker dan iedere andere speler in de competitie. Gravenberch mag dan niet zo vaak op het scorebord verschijnen, deze cijfers laten zien dat het talent van Ajax van levensbelang is in het spel van zijn elftal.

Middenveld: Ibrahim Sangaré

Dit was het seizoen van de definitieve doorbraak van Ibrahim Sangaré. De Ivoriaanse international was vorig seizoen al een vaste basisspeler bij PSV maar liet dit voetbaljaar zien waarom verschillende grote buitenlandse clubs azen op zijn handtekening. Zo was Sangaré enorm stabiel aan de bal: hij heeft van alle spelers die dit seizoen minstens zestig dribbels aangingen het hoogste slagingspercentage (73 procent). Daarnaast had Sangaré een aandeel in fases van balbezit die dit seizoen en Expected Goals-waarde van 13,4 opleverden, het hoogste cijfer van alle middenvelders in de competitie. Met Sangaré aan de bal kon PSV dus geregeld gevaarlijker worden.

Aanval: Antony

Voor Antony was dit het seizoen van de definitieve doorbraak met goede optredens in de Champions League en zijn debuut voor de Braziliaanse nationale ploeg. Maar ook in de Eredivisie deed hij het goed. Met acht goals en vier assists had hij een goede bijdrage in de doelpuntenproductie van Ajax, maar ook op andere vlakken toonde Antony zich een handige speler. Hij veroverde dit seizoen 24 keer het balbezit in het meest aanvallende derde van het veld, wat door slechts negen spelers wordt overtroffen. En dat terwijl Antony dit seizoen in slechts 23 van de 30 wedstrijden in actie kwam.

Aanval: Sebastien Haller

De topscorer van de Eredivisie mag niet ontbreken in het Team of the Season. In 27 Eredivisiewedstrijden maakte Sébastien Haller 20 goals, zonder ook maar één penalty te nemen. Met een moyenne van één goal per 114 speelminuten dit Eredivisieseizoen deed Haller het uitstekend en hoeft hij slechts één speler voor zich te laten: teamgenoot Brian Brobbey, die elke 52 minuten scoorde. Daarnaast gaf Haller dit seizoen zeven assists in de Eredivisie, waarmee hij ook bij de beste aangevers van de competitie behoort. De laatste centrumspits die bij meer goals betrokken was voor Ajax in één Eredivisieseizoen? Arek Milik in 2015/16 (28).

Aanval: Luis Sinisterra

In Europees verband doet Luis Sinisterra het dit seizoen geweldig, maar ook in de Eredivisie bewijst hij wekelijks tot de beste spelers te behoren. De Colombiaan had dit Eredivisieseizoen de meeste succesvolle dribbels van alle spelers (94) en creëerde liefst 56 kansen uit open spel. Dat deed alleen Dusan Tadic dit seizoen beter. Daarnaast won niemand in de Eredivisie meer persoonlijke duels dan Sinisterra (217, net als Dani de Wit). Uitstekende cijfers voor de buitenspeler van Feyenoord, die ook nog eens twaalf goals en vijf assists liet aantekenen. De 22-jarige lijkt de Eredivisie te zijn ontgroeid.

Dit artikel delen