Eredivisie Awards

Giakoumakis Speler van de Maand Januari, Geertruida Speler U21

Georgios Giakoumakis is donderdag door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand. In de maand januari heeft de spits van VVV-Venlo volgens de statistieken én de fans het beste gepresteerd. Feyenoord-verdediger Lutsharel Geertruida is voor de tweede keer Speler U21 van de Maand. Het Elftal van de Maand bestaat uit spelers van tien verschillende clubs.

Giakoumakis schiet met scherp op records

Georgios Giakoumakis schoot uit de winterstop met twee goals tegen Willem II en was zowel in de wedstrijd tegen ADO Den Haag als Vitesse vier keer trefzeker. Afgelopen zaterdag was het opnieuw raak voor de spits van VVV-Venlo in de Limburgse derby tegen Fortuna Sittard. Met zijn uitzonderlijke doelpuntenmoyenne schiet de 26-jarige Griek met scherp op diverse records.

In januari schoot Giakoumakis elf keer raak in zes wedstrijden, de laatste speler die dit wist te presteren was Ajacied Marco van Basten (12 doelpunten in 1985). Daarnaast werd Giakoumakis de tweede speler ooit met vier goals in één Eredivisiewedstrijd voor VVV-Venlo, na Hans Sleven in 1958/'59.

Met 21 doelpunten in twintig wedstrijden is Georgios Giakoumakis een sensatie te noemen. Alleen in het seizoen 1956/'57, het eerste seizoen van de Eredivisie, presteerden Tonny van der Linden (DOS) en Coen Dillen (PSV) beter dan de spits van VVV-Venlo in hun eerste 20 wedstrijden. Zij scoorden toen allebei 22 keer. De Griek blijft wel spelers als Mateja Kežman (20), Romário (19) en John Guidetti (19) voor.

Ook de kijkers van ESPN waren overtuigd van de kwaliteiten van de Griekse spits: in de Man of the Match-verkiezing ontving Giakoumakis 72,9% van alle stemmen die uitgebracht zijn op de spelers van VVV-Venlo. De stemmen van fans tellen sinds deze maand mee in de verkiezing van Speler van de Maand.

Voor zowel Giakoumakis als VVV-Venlo is het de eerste Speler van de Maand-prijs dit seizoen. Eerder namen Thorsten Kirschbaum (Februari 2020) en Patrick Joosten (Januari 2019) als speler van de Venloënaren de prijs in ontvangst.

Geertruida voor de tweede keer Speler U21 van de Maand

Lutsharel Geertruida wint dit seizoen voor de tweede keer de Eredivisieprijs voor Speler U21 van de Maand. Waar de 20-jarige Rotterdammer zich in september op de positie centraal achterin van zijn beste kant liet zien, floreerde Geertruida in januari op de rechtsbackpositie.

Aanvallend zorgde Geertruida voor het nodige gevaar met een passnauwkeurigheid van 84% op de helft van de tegenstander, een doelpunt en een assist. Maar ook verdedigend stond de Feyenoorder zijn mannetje: 26 gewonnen duels en zeven geslaagde tackles.

Boy Kemper (ADO Den Haag) en Gabriel Gudmundsson (FC Groningen) waren Geertruida's naaste belagers in de race om de vijfde U21-prijs van het seizoen.

10 clubs leveren spelers voor Elftal van de Maand

Ajax is met twee spelers hofleveranciers in het Elftal van de Maand. Dusan Tadic en Antony (in december uitgeroepen tot Speler van de Maand) vormen de flanken van het elftal. Bijzonder is dat alle andere posities ingevuld worden door negen verschillende clubs; een unicum in het vierjarig bestaan van de verkiezing. Drie clubs uit het rechterrijtje leveren een speler in het elftal (VVV-Venlo, Fortuna Sittard en ADO Den Haag).

Het volledige Elftal van de Maand januari: Joel Drommel (FC Twente), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Riechedly Bazoer (Vitesse), Boy Kemper (ADO Den Haag), Philipp Max (PSV), Sander van de Streek (FC Utrecht), Teun Koopmeiners (AZ), Zian Flemming (Fortuna Sittard), Antony (Ajax), Georgios Giakoumakis (VVV-Venlo) en Dusan Tadic (Ajax).

Nieuwe opzet: 40.000 stemmen van fans meegenomen

Net als in afgelopen maanden worden de scores voor Speler van de Maand objectief op basis van meer dan 60 verschillende statistieken aan spelers toegekend. Enkel spelers die minstens twee derde van het totaal aantal speelminuten hebben gespeeld, komen in aanmerking voor een prijs. Nieuw daarbij is dat de stemmen van fans, uitgebracht via de Man of the Match-verkiezing, voortaan meetellen in de verkiezing. In januari is er in totaal 40.360 keer gestemd op een Man of the Match.

De verkiezing Eredivisiespeler van de maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en KPN, Hoofdsponsor van de Eredivisie.

Dit artikel delen