Eredivisie Awards

Giakoumakis ontvangt eerste Willy van der Kuijlen-trofee

De allereerste Willy van der Kuijlen-trofee is overhandigd aan Eredivisie-topscorer Georgios Giakoumakis. De spits van VVV-Venlo ontving de prijs uit handen van Nelly van der Kuijlen, de weduwe van Willy, en zoon Mark van der Kuijlen.

De 26-jarige aanvaller is er trots op de eerste winnaar van de trofee te zijn: "Dit is heel mooi en ik ben ontzettend vereerd dat ik de eerste in ontvangst mag nemen. Het betekent heel veel voor mij en ik wil deze prijs heel graag nog een keer winnen", aldus Giakoumakis. Echtgenote Nelly en zoon Mark van der Kuijlen zijn ook onder de indruk van de prijs. "Het is een heel mooi beeld. We hopen dat we hem elk jaar mogen uitreiken aan de topscorer. Dit is geweldig."

Vizier op scherp

De Griek had het vizier op scherp in het afgelopen Eredivisieseizoen. In dertig duels kwam de spits tot maar liefst 26 doelpunten, een moyenne van één goal per 99 minuten. Giakoumakis scoorde tegen 12 van de 16 teams waartegen hij in actie kwam: 18 keer met rechts, 4 keer met links en 4 keer met het hoofd.

Met 26 doelpunten is Giakoumakis de eerste Eredivisietopscorer in Venlose dienst, de eerste topschutter van Nederland bij een club buiten de top 11 en de eerste Griekse topscorer sinds 1998. Desondanks kon hij met zijn doelpuntenproductie degradatie van VVV-Venlo niet voorkomen.

Passend eerbetoon

De Eredivisie CV besloot eerder dit jaar na het overlijden van all-time Eredivisie-topscorer Willy van der Kuijlen om een officiële prijs naar het PSV-icoon te vernoemen. De topscorer van een Eredivisieseizoen ontvangt daarom sinds dit jaar de Willy van der Kuijlen-trofee, een replica van het officiële Skiete Willy-standbeeld in Eindhoven. Dit standbeeld is in 2004 door PSV onthuld aan de oostzijde van het Philips Stadion.

Skiete Willy

Willy van der Kuijlen werd op 6 december 1946 geboren in Helmond en begon zijn voetbalcarrière bij de plaatselijke HVV. Op 17-jarige leeftijd maakte Van der Kuijlen de overstap naar PSV en kwam in achttien seizoenen tot 528 eredivisiewedstrijden. Met drie landstitels, een UEFA Cup en twee KNVB Bekers op zak, bouwde Van der Kuijlen nog een seizoen af bij MVV en in België bij Overpelt.

Menig doelnet sneuvelde bij de aanraking van een vuurbal van de voeten van Van der Kuijlen. Zowel met links als met rechts produceerde hij regelmatig poeiers, waardoor de bijnaam Skiete Willy ontstond. Dertien keer was de aanvaller topscorer van PSV en drie keer in de Eredivisie. In totaal schoot hij 311 keer met scherp en is hij nog altijd topscorer aller tijden van de Eredivisie. Op 19 april 2021 overleed Van der Kuijlen, ook wel Mister PSV genoemd, op 74-jarige leeftijd.

Dit artikel delen