Eredivisie Awards

Gravenberch Eredivisie Speler van de Maand Maart, Kökçu Speler U21

Ryan Gravenberch is donderdag door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand. In de maand maart heeft de Ajax-middenvelder volgens de statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd. Orkun Kökçü wint voor de tweede keer de prijs voor Speler U21 van de Maand. Feyenoord is met drie spelers hofleverancier in het Elftal van de Maand.

Ryan Gravenberch heeft met Ajax een uitstekende maand achter de rug. De Amsterdammers hebben zich voor de derde keer in vijf jaar geplaatst voor de kwartfinales van een Europees toernooi. Daarnaast is de concurrentie in de Eredivisie op achterstand gezet: de voorsprong op nummer twee PSV is gestegen van zes naar elf punten.

In alle drie gewonnen wedstrijden tegen FC Groningen (3-1), PEC Zwolle (0-2) en ADO Den Haag (5-0) maakte Gravenberch de negentig minuten vol. De achttienjarige Amsterdammer viel in deze wedstrijden op met zijn goede passing: 149 passes op de helft van de tegenstander, het hoogste aantal van alle spelers in de Eredivisie.

De Oranje-debutant wist tegen de noorderlingen al na 4 minuten en 56 seconden het net te vinden, de snelste Eredivisiegoal tegen het FC Groningen onder trainer Danny Buijs. Het leverde Gravenberch een uitverkiezing tot Man of the Match op.
Met daarnaast een assist tegen PEC Zwolle was Gravenberch dit seizoen al direct bij acht doelpunten betrokken (3 goals en 5 assists). Alleen Dušan Tadić (13) en Antony (8) dienden dit seizoen vaker als aangever bij een Ajax-doelpunt.

Voor Ryan Gravenberch is het zijn eerste Speler van de Maand-prijs. De achttienjarige middenvelder is de negende Ajacied die een Eredivisiebokaal ontvangt, sinds de start van de verkiezing in augustus 2017.

Orkun Kökçü voor de tweede keer Speler U21 van de Maand

In een voor Feyenoord-begrippen wisselvallige maand, met een grote overwinning op VVV-Venlo (6-0) en gelijkspelen tegen PSV (1-1) en FC Emmen (1-1), scoorde Orkun Kökçü statistisch het beste van alle spelers onder 21 jaar. De middenvelder schoot in maart het vaakst van buiten het zestienmetergebied (9). Een wapen van de Turkse international: Kökçü maakte vijf van zijn zeven eredivisietreffers van buiten het strafschopgebied, waaronder zijn doelpunt tegen FC Emmen.

Ondanks dat de middenvelder nog niet bekend staat om zijn scorend vermogen, is de nummer 23 bezig met een aanvallende opmars. In zijn laatste drie eredivisiewedstrijden in De Kuip was hij drie keer direct betrokken bij een treffer (twee goals en één assist), vaker dan in zijn eerste twintig thuiswedstrijden (één goal en één assist). Daarnaast was alleen Berghuis (25) in maart bij meer doelpogingen van Feyenoord direct betrokken dan Kökçü (16): 10 schoten en 6 kansen gecreëerd.

Het levert de middenvelder van Feyenoord zijn tweede Speler U21 van de Maand-prijs. Eerder won Kökçü de prijs in december 2019.

Feyenoord hofleverancier in Elftal van de Maand 

Feyenoord is met drie spelers hofleverancier in het Elftal van de Maand. Naast Kökçü hebben ook Botteghin en Marsman een plek in het elftal verdiend. Koploper Ajax volgt met twee spelers (Gravenberch en Neres), net als Sparta Rotterdam (Beugelsdijk en Duarte), dat met een inhaalwedstrijd tegen VVV-Venlo (0-1 winst), een overwinning op RKC (2-0) en twee gelijkspelen (1-1 tegen zowel FC Emmen als Heracles Almelo) een prima maand achter de rug heeft.

Het volledige Elftal van de Maand maart: Nick Marsman (Feyenoord), Tom Beugelsdijk (Sparta Rotterdam), Eric Botteghin (Feyenoord), Glenn Bijl (FC Emmen), Orkun Kökçü (Feyenoord), Ryan Gravenberch (Ajax), Laros Duarte (Sparta Rotterdam), Luca de la Torre (Heracles Almelo), Jesper Karlsson (AZ), Eran Zahavi (PSV) en David Neres (Ajax).

Net als in afgelopen maanden worden de scores voor Speler van de Maand objectief op basis van meer dan 60 verschillende statistieken aan spelers toegekend. Enkel spelers die minstens twee derde van het totaal aantal speelminuten hebben gespeeld, komen in aanmerking voor een prijs. Nieuw sinds januari is dat de stemmen van fans, uitgebracht via de Man of the Match-verkiezing, meetellen in de verkiezing.

De verkiezing Eredivisiespeler van de maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en KPN, hoofdsponsor van de Eredivisie.

Dit artikel delen