Eredivisie

Guus Til in Mirror Talk over mentaal welzijn, opgroeien in Afrika en 'Kuipvrees'

In de tweede aflevering van het ESPN-programma 'Mirror Talk' gaat Kenneth Perez in gesprek met Feyenoord-sterkhouder Guus Til. De middenvelder heeft een moeilijke periode achter de rug bij Spartak Moskou, maar bloeit tijdens zijn verhuurperiode bij Feyenoord weer helemaal op.

,,Het voelt hier weer echt alsof ik het voetbal ben gaan waarderen aangezien ik elke week speel", merkt Til zelf op. ,,Dat is ook de reden waarom ik hier naartoe ben gekomen." De reden waarom de middenvelder veel speelt is simpel: hij doet het namelijk erg goed bij Feyenoord.

In 22 wedstrijden voor de Rotterdammers was Til al goed voor veertien doelpunten en twee assists. Acht van die doelpunten maakte hij in de Eredivisie en de andere zes goals scoorde Til in de kwalificatie van de Conference League.

Moeilijke tijd in Moskou

Bij Spartak Moskou kwam Til maar niet goed tot zijn recht. De middenvelder kampte daar met een moeilijke periode en blikt terug op die tijd. ,,Als je in de ogen van anderen niet goed genoeg bent, knaagt dat. Dan zorgt dat voor een gebrek aan zelfvertrouwen, denk ik."

,,Ik heb het wel zwaar gehad daar alleen", vertelt Til die ook nog eens de COVID-19 omstandigheden in Rusland trof. ,,Het zat ook wel echt tegen moet ik zeggen. Ik heb toen bijvoorbeeld een sportpsycholoog bezocht."

Opgroeien

Til groeide niet in Nederland op, maar in Zambia en Mozambique. ,,Daar zet je gewoon twee stokken neer en voetbal je met een bal van plastic zakken en elastiekjes. Dat doe je dan op je blote voeten in het grind. Zo ziet het er daar uit", aldus Til die later wel naar Nederland zou komen om in de jeugd van AZ te voetballen. Daar beginnen zijn eerste echte stappen als profvoetballer.

Dit artikel delen