Eredivisie

Missie Promotie voltooid: Heracles Almelo keert terug in de Eredivisie

Heracles Almelo keert na één seizoen terug in de Eredivisie. De nummer twee in de Keuken Kampioen Divisie won vrijdagavond met 3-0 in eigen huis van Jong PSV en stelde daarmee promotie naar de Eredivisie veilig.

De Heraclieden speelden sinds 2006 zeventien seizoenen onafgebroken in de Eredivisie. In het seizoen 2016/2017 maakte de club zelfs haar Europese debuut, in de derde kwalificatieronde nam Heracles het op tegen het Portugese FC Arouca. In mei 2022 gebeurde dan toch het onvermijdelijke: Heracles Almelo was na de laatste Eredivisie-speelronde veroordeeld tot deelname aan de nacompetitie, waarna de club ook het tweeluik met Excelsior Rotterdam verloor. Degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie was een feit.

Missie Promotie

Heracles Almelo stelde in de zomer John Lammers aan als hoofdtrainer. De 59-jarige Lammers was eerder hoofdtrainer bij Excelsior Rotterdam, FC Eindhoven, Jong Vitesse en Esbjerg fB. Lammers kreeg één duidelijke doel mee: promoveren naar de Eredivisie. "Heracles Almelo behoort in de Eredivisie. Samen met iedereen die deze mooie club een warm hart toedraagt gaan we er alles aan doen om een terugkeer op het hoogste niveau te bewerkstelligen", aldus Lammers na zijn aanstelling.

De supporters van Heracles ondersteunden deze boodschap. Tijdens de wedstrijd Heracles Almelo - ADO Den Haag (5 augustus) was er in het Erve Asito een groot spandoek te zien met Missie Promotie. De club adopteerde de slogan van de fans en communiceerde sinds augustus volop met de slogan #MissiePromotie.

Een missie dat gedurende het seizoen steeds reëler leek te worden: het team van Lammers nam begin oktober de eerste plaats over van PEC Zwolle en eindigde het jaar 2022 zelfs als winterkampioen. Ondanks de Zwollenaren de koppositie overnamen in januari, kwam Heracles Almelo nooit meer in de problemen. Heracles bleef het gros van zijn wedstrijden winnen en de voorsprong op de concurrentie werd nimmer kleiner.

Promotie naar de Eredivisie

Vandaag moest de laatste horde overwonnen worden: winnen van Jong PSV en promotie naar de Eredivisie officieel veilig stellen. Trainer John Lammers begon het duel met vertrouwen: "Bij een overwinning zijn we gepromoveerd en hebben we onze missie volbracht. Hoe mooi is het om dat in je eigen stadion te kunnen doen?”.

De selectie deed wat er van hen verwacht werd: via Ismail Azzaoui (2 goals) en Marco Rente won Heracles overtuigend met 3-0 van Jong PSV. Een feest barstte los in het Erve Asito, nadat een terugkeer naar de Eredivisie een feit was.

De Eredivisie CV feliciteert Heracles Almelo met de promotie.

Dit artikel delen