Eredivisie

Uitgelicht: Houdini op komst aan De Dijk?

FC Volendam koestert na de 3-2 overwinning op RKC Waalwijk nog altijd hoop op nog een jaar eredivisievoetbal. Na 29 duels staat de ploeg van Regillio Simons met negentien punten op de zeventiende plaats, drie punten minder dan nummer 16 Excelsior. Vrijdag openen beide ploegen speelronde 30 en mag er dus worden gesproken van een heuse kelderkraker.

Van achterstand naar hoop

Een paar weken geleden hing de vlag er heel anders bij in Volendam. In speelronde 26 werd met 0-4 van AZ verloren, terwijl Vitesse toen een punt pakte tegen Almere City FC. FC Volendam had toen een achterstand van acht punten op RKC Waalwijk en Excelsior. Het is niet eerder voorgekomen dat de hekkensluiter van de Eredivisie na 26 speelronden minstens acht punten minder had dan de nummer 16 en deze achterstand nog goedmaakte (omgerekend naar drie punten per zege). FC Volendam heeft bij winst, ondanks een minder doelsaldo dan Excelsior (-40 om -24), nog alle kans om zich (via de play-offs) veilig te spelen

Volendam zoekt voortzetting van positieve reeks bij Excelsior

De vorm van beide teams zal FC Volendam vertrouwen bieden op een positief resultaat in het Van Donge & De Roo Stadion. Gastheer Excelsior pakte slechts één punt uit hun laatste tien competitieduels, terwijl FC Volendam ongeslagen bleef in de laatste drie eredivisiespeelronden en daarin vijf punten pakte. Dat is slechts één punt minder dan in de voorgaande vijftien competitiewedstrijden bij elkaar. Daarnaast kan FC Volendam voor het eerst sinds maart-april 2009 in vier eredivisieduels op rij zonder nederlaag blijven. Destijds bleef de ploeg onder Frans Adelaar vijf keer op rij ongeslagen.

Volendam spelers vieren goal tegen Heracles (23-09-2023)

De drijvende kracht achter Volendam's opleving

De goede resultaten van FC Volendam zijn voor een groot deel te danken aan good old Robert Mühren. In de ongeslagen reeks van drie duels maakte hij drie van de vier Volendamse doelpunten. Hiermee bracht de 34-jarige spits zijn seizoenstotaal op acht treffers, zijn hoogste aantal ooit in een seizoen op het op hoogste niveau in Nederland. De laatste speler die namens FC Volendam meer dan acht doelpunten maakte in een eredivisieseizoen is Marco Boogers in 1997/98 (9, Daryl van Mieghem ook 8 in 2022/23).

Robert Mühren celebrates victory over FC Utrecht (06-10-2023)

Robert Mühren in de Eredivisie – seizoenen met 4+ goals

Seizoen Team Goals

2023/24

FC Volendam

8

2017/18

Sparta Rotterdam

7

2016/17

AZ

6

2022/23

FC Volendam

5

2014/15

AZ

4

Mühren hoopt opnieuw te schitteren tegen Excelsior

Met Excelsior treft Mühren één van zijn favoriete tegenstanders. Hij maakte al twaalf doelpunten tegen de Kralingers (3 in de Eredivisie, 9 in de Eerste Divisie), tegen geen ploeg was de spits vaker trefzeker in het Nederlandse betaalde voetbal (ook 12 tegen Almere City en FC Dordrecht). Dat hij dit kunstje in de herfst van zijn carrière nog steeds beheerst liet hij eerder dit seizoen al zien in de met 3-1 gewonnen heenwedstrijd tegen Excelsior, door de 2-1 voor zijn rekening te nemen. De uit vorm verkerende ploeg van Marinus Dijkhuizen is dus gewaarschuwd voor een Volendam dat bloed ruikt, met het neusje voor de goal van Mühren

Volg vrijdag de degradatiekraker tussen Excelsior - FC Volendam live om 20:00 op ESPN!

Dit artikel delen