Eredivisie

In beeld: 7 historische Klassiekers

Zondag staat de Klassieker  Ajax - Feyenoord op het programma. In het Eredivisie-archief op YouTube zijn tientallen ontmoetingen tussen de twee aartsrivalen online te bekijken. Hieronder in beeld: 7 historische Klassiekers.  

MOOISTE DOELPUNT OOIT IN DE KLASSIEKER?

Rafael van der Vaart scoort op wonderbaarlijke wijze de 1-0 tijdens Ajax - Feyenoord (2-0) op 30 november 2003. 

 

CRUYFF BOEKT NEDERLAAG TEGEN FEYENOORD

Op zondag 6 oktober 1985 wint Feyenoord in Amsterdam met 2-1 van Ajax. Vlak na rust bracht Gerald Vanenburg Ajax aan de leiding, maar Henk Duut trok de stand vlot weer gelijk. Vijf minuten voor tijd bezorgde invaller Jan Sørensen Feyenoord de winst. 

 

JARI LITMANEN TEKENT SLOTAKKOORD MET STIFJE

De Amsterdammers wonnen de Klassieker in het seizoen 1996-1997 met 3-0. Jari Litmanen tekende op prachtige wijze het slotakkoord.

 

BESLISSINGSWEDSTRIJD OM KAMPIOENSCHAP

Ajax speelde op 26 mei 1960 een van zijn meest heroïsche wedstrijden in de clubhistorie. Ajax en Feyenoord eindigden aan het eind van seizoen 1959-1960 gelijk in punten (50) en moesten een beslissingswedstrijd spelen om het landskampioenschap. In het Olympisch Stadion in Amsterdam won Ajax de Klassieker met klinkende cijfers: 5-1. 

 

FEYENOORT ZEGEVIERT MET 3-4 IN ARENA

Op zondag 13 mei 2001 won Feyenoord in de ArenA de Klassieker tegen Ajax met 3-4. Ondanks een hattrick van Shota Arveladze, maakten David Conolly (2x), Leonardo en John Dahl Tomasson het verschil.

 

DE KLASSIEKER VAN RUUD GEELS

De confrontatie tussen Ajax en Feyenoord in seizoen 1975-1976 staat in de boeken genoteerd als de Klassieker van Ruud Geels. In de met 6-0 door Ajax gewonnen wedstrijd in het Olympisch Stadion scoort Geels vijf doelpunten. De 3-0, een krachtige en perfect getimede kopbal, is karakteristiek voor kopspecialist Geels. Scoreverloop: Ruud Geels (1–0), Arno Steffenhagen (2–0), Ruud Geels (3–0), Ruud Geels (4–0), Ruud Geels (5–0), Ruud Geels (6–0).

 

FEYENOORD WINT DE HONDERDSTE KLASSIEKER

De honderdste klassieker vond plaats op zondag 28 augustus 2005. Feyenoord won in de ArenA de beladen wedstrijd met 2-1 van Ajax. Het koningskoppel Kalou - Kuyt scoorde voor Feyenoord. Vlak na de rode kaart van Ferne Snoyl zette Angelos Charisteas de eindstand op het scorebord.


OVER HET EREDIVISIE-ARCHIEF

De Eredivisie CV heeft samen met de Eredivisieclubs, NOS, Beeld & Geluid, ODMedia en Google een archief op YouTube gelanceerd. In dit archief zijn ruim 1.000 hoogtepunten van de 53 (voormalige) Eredivisieclubs te bekijken, waaronder doelpunten, samenvattingen en zelfs live-wedstrijden. Met het ontsluiten van dit cultureel voetbalerfgoed wil de Eredivisie het 62-jarig archief veilig stellen voor de toekomst en toegankelijk maken voor fans in binnen- en buitenland. Alle archief-kanalen zijn hier te bekijken.

Dit artikel delen