Eredivisie Awards

Jesper Karlsson uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand december

Jesper Karlsson is uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand. In de maand december heeft de 23-jarige aanvaller van AZ volgens de statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd.

AZ ongeslagen in december

Jesper Karlsson is bezig aan zijn tweede seizoen in de Eredivisie en heeft met AZ een uitstekende reeks achter de rug. De Alkmaarders wonnen in de laatste vier speelrondes van Sparta Rotterdam (3-1), Ajax (1-2), Willem II (4-1) en FC Groningen (1-0). Ook het inhaalduel met Fortuna Sittard op 2 december werd winnend afgesloten (2-1). De laatste nederlaag is meer dan twee maanden geleden: op 7 november versloeg Feyenoord met minimaal verschil het team van Pascal Jansen (1-0).

Direct betrokken bij zes doelpunten

Jesper Karlsson heeft een belangrijke rol gespeeld in de opmars van AZ. Met vier goals en twee assists in vijf wedstrijden was geen enkele speler bij meer eredivisiegoals direct betrokken dan de Zweedse aanvaller (6 goals; samen met Bryan Linssen, Loïs Openda en Cody Gakpo). Daarnaast was hij de speler met de meeste schoten op doel (9), gaf hij 40 passes richting het vijandelijke zestienmetergebied en werd de smaakmaker door de kijkers op ESPN drie keer uitgeroepen tot KPN Man of the Match.

Eerste maandprijs

In totaal staat de teller van Karlsson dit seizoen op acht doelpunten en zes assists. Vijf doelpunten maakte hij van buiten het strafschopgebied, het hoogste aantal voor een AZ-speler in een jaargang sinds Alireza Jahanbakhsh in 2017/18 (destijds ook 5 goals).

Voor Jesper Karlsson is het zijn eerste Eredivisie Speler van de Maand-prijs. Naast een bokaal ontvangt de aanvaller ook een geüpgradede Eredivisie Player of the Month spelerskaart in het spel EA Sports FIFA 22 Ultimate Team.

Over de verkiezing

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand wordt gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers, uitgebracht via de KPN Man of the Match-verkiezing (ESPN). Deze onderdelen wegen ook mee voor de Eredivisie Speler van het Jaar- en Johan Cruijff Talent van het Jaar-prijzen, die na het seizoen 2021/22 worden uitgereikt tijdens een liveuitzending op ESPN.

De verkiezing Eredivisie Speler van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN. De Johan Cruijff Talent van de Maand is een initiatief van de Eredivisie CV, ESPN, Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen