Eredivisie Awards

Johan Bakayoko verkozen tot Johan Cruijff Talent van het Jaar

Johan Bakayoko is tijdens de Eredivisie Awards gekroond tot Johan Cruijff Talent van het Jaar 2023/'24. De 21-jarige aanvaller van PSV kreeg de meeste stemmen van de 18 coaches en troeft zo Ruben van Bommel, Jorrel Hato, Yankuba Minteh en Youri Regeer af. Bakayoko ontving de prijs uit handen van zijn vriend en ploeggenoot Isaac Babadi.

De vijf talenten waren genomineerd uit een voorselectie op basis van statistieken (Opta) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). De coaches in de Eredivisie én bondscoach kozen in samenwerking met Coaches Betaald Voetbal de uiteindelijke winnaar. 

Betrokken bij 21 doelpunten

Johan Bakayoko kan met PSV terugkijken op een uitstekend seizoen. De 21-jarige Rode Duivel kwam afgelopen seizoen tot 33 eredivisiewedstrijden, waarin hij twaalf keer doel trof en negen assists gaf. Daarin was enkel Luuk de Jong bij meer eredivisiegoals betrokken dan Bakayoko (21), maakte slechts één speler meer succesvolle dribbels (92) en noteerde enkel Joey Veerman meer expected assists in de Eredivisie (10,6). Bakayoko werd afgelopen seizoen liefst drie keer uitgeroepen tot Johan Cruijff Talent van de Maand (oktober, november en april). Mede dankzij het goede spel van Bakayoko werd PSV afgelopen seizoen voor de 25e keer kampioen van Nederland.

Cruyff Court

Eerder op de avond werd Lily Yohannes (Ajax Vrouwen) verkozen tot Johan Cruijff Talent van het Jaar in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Bakayoko krijgt van de Johan Cruyff Foundation en de VriendenLoterij de mogelijkheid om een eigen Cruyff Court te laten aanleggen op een locatie naar keuze. Ook Lily Yohannes krijgt deze mogelijkheid van de Johan Cruyff Foundation.

Eerder werden Xavi Simons (2022/'23), Jurriën Timber (2021/'22), Ryan Gravenberch (2020/'21) en Angeliño (2018/'19) uitverkozen tot beste talent.

De Eredivisie Awards

De Eredivisie Awards zijn een initiatief van Eredivisie CV, Azerion Vrouwen Eredivisie en ESPN. VriendenLoterij, KPN en Cruyff Foundation zijn partner van de Eredivisie Awards. De Eredivisie Speler van het Jaar en Azerion Vrouwen Eredivisie Speler van het Jaar worden in samenwerking met spelersvakbond VVCS gekozen door de aanvoerders van de 18 eredivisieclubs. In samenwerking met Coaches Betaald Voetbal kiezen de trainers en bondscoaches het Johan Cruijff Talent van het Jaar in zowel de Eredivisie als Azerion Vrouwen Eredivisie.

Dit artikel delen