Eredivisie Awards

Jorrel Hato verkozen tot Johan Cruijff Talent van de Maand augustus

De 17-jarige Jorrel Hato heeft zijn eerste prijs in de Eredivisie te pakken: van alle spelers die sinds het begin van het seizoen 21 jaar of jonger zijn, heeft hij het beste gepresteerd in augustus. Het levert Hato zijn eerste Johan Cruijff Talent van de Maand-prijs op.

De centrale verdediger begon beide wedstrijden in het basiselftal, maakte de 180 speelminuten vol, won met Ajax van Heracles Almelo (4-1) en speelde gelijk tegen Excelsior Rotterdam (2-2). Geen enkel Ajacied had in deze twee wedstrijden meer intercepties (3) of gewonnen tackles (4) dan Jorrel Hato, die tevens het vaakst van alle Ajax-spelers het balbezit veroverde (18 keer).

Ten op zichte van alle andere spelers in de Eredivisie valt met name zijn passing op. Van de spelers met minstens 60% speeltijd had Jorrel Hato (94,1%), na Anas Tahari (94,6%), de hoogste passnauwkeurigheid op de helft van de tegenstander. Daarnaast verstuurden enkel Dávid Hancko en Lutsharel Geertruida meer succesvolle passes dan Hato (180), terwijl Hato wel het hoogste gemiddelde per wedstrijd haalde (90 geslaagde passes per wedstrijd).

De prijs is uitgereikt door ESPN-presentator Cristian Willaert. Het interview met Hato bekijk je hier.

Cheque voor IJVV De Zwervers

Jorrel Hato bleef in de maandverkiezing onder meer Casper Widell (Excelsior Rotterdam) en Johan Bakayoko (PSV) voor. Als onderdeel van de uitverkiezing ontvangt Hato een cheque van € 2.500 namens de VriendenLoterij, voor zijn voormalig amateurclub IJVV De Zwervers. Bij de Rotterdamse amateurclub begon Hato zijn voetbalcarrière, waarna hij via de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam bij Ajax terechtkwam. Bovendien heeft zijn uitverkiezing een bedrag van € 5.000 opgeleverd ter stimulering van maatschappelijke projecten van de Johan Cruijff Foundation.

Eredivisie Awards

De Eredivisie Speler van de Maand en Johan Cruijff Talent van de Maand worden gekozen op basis van statistieken (StatsPerform) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). Deze criteria spelen ook een rol bij de shortlist voor de Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar. Uiteindelijk worden de twee winnaars bepaald door de 18 aanvoerders (via de spelersvakbond VVCS) en de 18 trainers (via Coaches Betaald Voetbal) van de eredivisieclubs.

Deze prijzen, evenals de prijzen in de Azerion Vrouwen Eredivisie, worden elk seizoen uitgereikt op de Eredivisie Awards. Aankomende maandag worden de prijzen van het seizoen 2022/'23 uitgereikt: de Eredivisie Awards zijn om 20.30 uur live te zien op het open kanaal van ESPN (1) en YouTube.

De Eredivisie Awards zijn een initiatief van de Eredivisie CV en ESPN, in samenwerking met de Azerion Vrouwen Eredivisie en de KNVB. VriendenLoterij, KPN, Unibet en Cruyff Foundation zijn partner van de Eredivisie Awards.

Dit artikel delen