Eredivisie Awards

Bijlow Eredivisie Speler van de Maand April, Timber Speler U21

Justin Bijlow is door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand. In de maand april heeft de Feyenoord-doelman volgens de statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd. Ajacied Jurriën Timber wint voor het eerst de prijs voor Speler U21 van de Maand. Ajax is met vier spelers hofleverancier in het Elftal van de Maand.

In de afgelopen drie speelrondes hield de 23-jarige doelman Feyenoord op de been in de strijd om plek vier in de Eredivisie. Een belangrijke plek: een vierde eindnotering geeft recht op een ticket in de UEFA Europa Conference League, terwijl de nummer vijf play-offs speelt.

De Rotterdammers (5) wisten in april het gat met Vitesse (4) te verkleinen tot twee punten, na de winst op Fortuna Sittard (2-0) en FC Utrecht (1-2). Een belangrijke stap kon afgelopen zondag gezet worden, echter eindigde de ontmoeting tussen Feyenoord en Vitesse in een remise (0-0).

Bijlow kan desondanks terugkijken op een uitstekende maand. De doelman hield 15 van de 16 schoten in april tegen en noteerde twee clean sheets. Enkel teamgenoot Leroy Fer wist de doelman te verschalken met een eigen doelpunt tegen FC Utrecht.

Ook in de wedstrijd tegen Vitesse stond Bijlow zijn mannetje met zeven reddingen en een clean sheet. Naast een uitverkiezing tot Man of the Match leverde het Bijlow een persoonlijk record op in de Eredivisie. Hij was de eerste Feyenoord-keeper met zoveel reddingen in de Eredivisie sinds Kenneth Vermeer (8 tegen PSV op 15 december 2019).

Voor Justin Bijlow is het zijn eerste Speler van de Maand-prijs. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Robin van Persie, de laatste Feyenoorder die de prijs won in augustus 2018. Eerder dit seizoen namen Bijlow's teamgenoten Lutsharel Geertruida (september 2020 en januari 2021) en Orkun Kökçü (maart 2021) de prijs voor Speler U21 van de Maand in ontvangst.

Jurriën Timber voor het eerst Speler U21 van de Maand

In een maand waarin Ajax zich officieus tot kampioen van Nederland wist te kronen en de TOTO KNVB Beker won, heeft Jurriën Timber zijn eerste individuele prijs binnen. De 19-jarige Utrechter was in alle vier eredivisiewedstrijden van Ajax in april (inclusief het inhaalduel op 22 april) verzekerd van een basisplaats.

De verdediger betaalde dit vertrouwen uit met een prima reeks. Timber won 21 van zijn 34 persoonlijke duels in april en was de jongste speler die minstens 60 procent (62%) van zijn duels won in april. Daarnaast kwam hij per 90 minuten omgerekend tot 70 verstuurde passes, slechts vijf spelers hadden een hoger gemiddelde. Met een passnauwkeurigheid van 88%, 7 intercepties en 7 succesvolle dribbels - het hoogste aantal samen met aanvaller Sébastien Haller - was de jonge verdediger een belangrijke spil in het team.

Ajax hofleverancier in Elftal van de Maand 

Ajax is met vier spelers hofleverancier in het Elftal van de Maand. Naast Jurriën Timber hebben ook Davy Klaassen, Lisandro Martínez en Edson Álvarez een plek in het elftal verdiend. Feyenoord en de verrassing van afgelopen weken, FC Emmen, volgen beiden met twee spelers. PSV, Vitesse en FC Utrecht leveren elk één speler voor het Elftal van de Maand.

Het volledige Elftal van de Maand april: Justin Bijlow (Feyenoord), Jurrïen Timber (Ajax), Riechedly Bazoer (Vitesse), Lisandro Martínez (Ajax), Philipp Max (PSV), Edson Álvarez (Ajax), Davy Klaassen (Ajax), Sergio Peña (FC Emmen), Steven Berghuis (Feyenoord), Michael de Leeuw (FC Emmen) en Gyrano Kerk (FC Utrecht)

De scores voor Speler van de Maand worden objectief op basis van meer dan 60 verschillende statistieken aan spelers toegekend. Enkel spelers die minstens twee derde van het totaal aantal speelminuten hebben gespeeld, komen in aanmerking voor een prijs.

Nieuw sinds januari is dat de stemmen van fans, uitgebracht via de Man of the Match-verkiezing, meetellen in de verkiezing.
De verkiezing Eredivisiespeler van de maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN en KPN, hoofdsponsor van de Eredivisie.

Dit artikel delen