Eredivisie

Kampioenswedstrijd DOS - SC Enschede uit 1958 in kleur

Op 15 juni 1958 werd in het Nijmeegse Goffertstadion een beslissingswedstrijd om het kampioenschap gespeeld. Voor het oog van ruim 38.000 toeschouwers won het Utrechtse DOS met een golden goal van SC Enschede. Lange tijd waren hier enkel zwart-wit beelden van beschikbaar. Tot vandaag: in navolging op de ingekleurde Klassiekers en in aanloop naar de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente zijn ook beelden van deze historische ontmoeting ingekleurd. Bekijk ze hier!

DOS grijpt eerste mogelijkheid op kampioenschap mis

Op 4 juni 1958 had DOS de ultieme kans om voor het eerst kampioen in de Eredivisie te worden. De Gele Kanaries gingen op bezoek bij degradatiekandidaat NOAD. Voor de Tilburgers eveneens een belangrijke wedstrijd, want bij een gelijkspel of winst stelden zij het Eredivisieschap veilig. Grote aantallen Utrechtse fans waren met het team meegereisd naar Tilburg, maar zagen de wedstrijd in een deceptie eindigen: 3-3. Een samenvatting van deze wedstrijd is hier te bekijken.

Door het gelijkspel was de voorsprong van DOS op concurrent SC Enschede verspeeld. Een beslissingswedstrijd in de Goffertstadion zou uiteindelijk bepalen bepalen wie er landskampioen werd.

Beslissingswedstrijd om kampioenschap: DOS - SC Enschede

Onder leiding van scheidsrechter Leo Horn werd de wedstrijd om het landskampioenschap afgetrapt. DOS trad aan met de spelers Frans de Munck, Hans Kraay, Andries Nagtegaal, Martin Okhuysen, Henk Temming, Gerrit Krommert, Dirk Lammers, Louis van den Bogert, Cor Luiten, Tonny van der Linden en Wim Visser.

De grote naam bij SC Enschede was Abe Lenstra en hij werd omringd door Jan van de Wint, Joop Odenthal, Jo Weustink, Wim Busschers, Rinus Schaap, Gerard Brouwer, Joop Janssen, Gerrit Moddejonge, Arend van der Wel en Gerrit Voges.

Na de reguliere speeltijd was de wedstrijd nog onbeslist (0-0). Uiteindelijk viel de beslissing in de derde verlenging: Tonny van der Linden scoorde de golden goal, waarmee hij voor de eerste en tot nu toe nog enige keer het landskampioenschap naar Utrecht haalde.

Serie ingekleurde beelden

De beelden zijn in opdracht van de Eredivisie CV door Planet X ingekleurd. Het Amsterdamse visual effects-bedrijf heeft de zwart-wit beelden op basis van Artificial Intelligence en handmatig werk ingekleurd.

De eerste ingekleurde beelden van De Klassiekers zijn zondagochtend in première gegaan. In de loop van dit seizoen worden er nog meerdere ingekleurde wedstrijdfragmenten door de Eredivisie en ESPN uitgebracht.

Dit artikel delen