Eredivisie

Kan FC Volendam kunststukje vorig seizoen herhalen?

2023 eindigde roerig voor Volendam, het water van het Markermeer moest worden tegengehouden met zandzakken en bij de lokale FC vertrokken verschillende bestuurders en trainers. Op voetbalgebied moet de rust terugkeren onder trainers Regillio Simons en Michael Dingsdag. Vorig seizoen stond FC Volendam er in de winterstop slechter voor dan dit seizoen dus de Palingboeren kunnen veel hoop putten uit die tweede seizoenshelft. Kan FC Volendam met nieuw elan opnieuw een opmars maken na de jaarwisseling?

FC Volendam staat momenteel zeventiende met elf punten, slechts vier punten verwijderd van de veilige vijftiende plek op de Eredivisieranglijst. Wat dat betreft is er nog lang geen man overboord want vorig seizoen gingen de Noord-Hollanders de (wegens het WK iets vroegere) winterstop in als hekkensluiter met zes punten, met een achterstand van zes punten op de veilige vijftiende plek. Na de winterstop pakte FC Volendam maar liefst dertig punten, maar zes ploegen pakten meer punten na de jaarwisseling. Uiteindelijk eindigde Volendam met 36 punten als nummer veertien in de Eredivisie. Hun hoogste eindnotering sinds 1996/97 toen ze ook als veertiende eindigden.

Eredivisie 2022/23: Teams met grootste verbetering na de winterstop

Team Totaal punten gepakt % punten na winterstop

FC Volendam 

36 

83% 

Vitesse 

40 

68% 

Go Ahead Eagles 

40 

63% 

FC Emmen 

28 

61% 

PSV 

75 

60% 

Feyenoord 

82 

60% 

Weinig balbalbezit

Hoewel FC Volendam er dus momenteel iets beter voor staat dan vorig seizoen tijdens de jaarwisseling, was het niet minder rumoerig aan de Dijk. Nadat eerst voorzitter Jan Smit moest vertrekken, ging niet veel later ook trainer Matthias Kohler weg. Hij werd al twee wedstrijden vervangen door het duo Michael Dingsdag en Regillio Simons, die vanaf de winterstop eindverantwoordelijk is. De resultaten gaven direct hoop. Tegen topclub Feyenoord hield Volendam stand tot de extra tijd van de tweede helft en van sc Heerenveen werd gewonnen. Hierbij was direct een duidelijk idee zichtbaar: verdedigend meer zekerheid inbouwen. Volendam had in de laatste twee wedstrijden respectievelijk 16,5 en 23,5 procent balbezit, in slechts twee van de voorgaande 48 Eredivisieduels sinds de laatste promotie hadden de Palingboeren ook zo weinig de bal.

Team Balbezit

FC Volendam 

20.1% 

Excelsior 

34.0% 

Heracles Almelo 

40.7% 

Sparta Rotterdam 

40.9% 

Almere City FC 

41.3% 

In de eerste speelronde na de hervatting staat er meteen een belangrijke wedstrijd op het programma thuis tegen Almere City. De ploeg die aan de overkant van het Markermeer speelt, staat slechts vijf punten boven Volendam, dus daar kan in één keer een grote slag worden geslagen. Kan dit voor FC Volendam de start van een nieuwe opmars worden?

Dit artikel delen