Eredivisie Awards

Lassina Traoré uitgeroepen tot Eredivisie-speler van de maand

Lassina Traoré is vrijdag door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand. De Ajax-spits heeft op basis van statistieken het best gepresteerd in oktober. FC Twente-spits Danilo neemt de prijs voor Speler U21 van de Maand in ontvangst. Met twee spelers zijn Ajax, FC Twente, sc Heerenveen en Vitesse hofleverancier in het Eredivisie Elftal van de Maand.

Traoré begon in oktober als invaller (1-0 verlies bij FC Groningen), maar kreeg in de laatste drie speelrondes telkens een basisplaats van trainer Erik ten Hag. De 19-jarige Burkinees won met Ajax van sc Heerenveen (5-1), VVV-Venlo (0-13) en Fortuna Sittard (5-2). In de historische zege op VVV-Venlo was Traoré de grote man door bij acht doelpunten betrokken te zijn, de eerste speler deze eeuw met deze prestatie.

Alle vijf schoten op doel van Traoré eindigden in Venlo in een treffer. Met zijn 19 jaar en 286 dagen schaarde hij zich in de top drie van jongste eredivisiespelers met vijf doelpunten in één duel. Hij moet hier enkel Hans Venneker (17 dagen jonger) en Marco van Basten (91 dagen jonger en tevens de laatste Ajacied sinds 1985 met minstens vijf goals in één duel) voor zich dulden. "Dat ik met Marco van Basten in een rijtje sta maakt me echt heel erg trots," straalde Traoré na afloop. Daarnaast was de Ajax-spits ook als aangever belangrijk. Hij liet drie medespelers scoren en is daarmee de eerste Ajacied met drie assists in één eredivisiewedstrijd sinds Frenkie de Jong in 2017.

Traoré bleef in de strijd om de officiële Eredivisie-maandprijs Henk Veerman (sc Heerenveen) en Ridgeciano Haps (Feyenoord) nipt voor. Het is voor de Ajacied zijn eerste Speler van de Maand-prijs.

De prijs voor Speler van de Maand is uitgereikt door FOX Sports-verslaggever Milan van Dongen. Het interview met Traoré is te zien op foxsports.nl - Foto: Ajax

DANILO (FC TWENTE) IS SPELER U21 VAN DE MAAND

Danilo Pereira da Silva beloont zijn uitstekende spel bij FC Twente met de prijs voor Speler U21 van de Maand. Danilo schoot in oktober zes keer op doel, scoorde vier keer en gaf twee assists. Daarnaast noteerde hij 13 balcontacten in het zestienmetergebied van de tegenstander en creëerde hij 6 kansen.

Door het succes in oktober is de Braziliaanse aanvaller op dit moment de meest waardevolle speler in de Eredivisie (MVP) met in totaal zes doelpunten en vier assists. Mede dankzij zijn inbreng staat FC Twente op een 6e plaats in de Eredivisie.

Voor zowel Danilo als FC Twente is het een eerste officiële (U21-)maandprijs in het vierjarig bestaan van de verkiezing.

De prijs voor Speler U21 van de Maand is uitgereikt door FOX Sports-verslaggever Maarten van Os. Het interview met Danilo is te zien op foxsports.nl - Foto: FC Twente

Ajax, FC Twente, sc Heerenveen en Vitesse hofleverancier

Zeven verschillende clubs vaardigen spelers af voor het Eredivisie Elftal van de Maand. Van de huidige top vier leveren zowel Ajax, sc Heerenveen als Vitesse elk twee spelers. Ook FC Twente (nummer 6) levert twee spelers, terwijl uit het rechterrijtje van Heracles Almelo (10) en RKC Waalwijk (13) één speler in het elftal staat. Opvallend is het ontbreken van de huidige nummer drie, PSV. Bij de door corona geteisterde club haalden slechts 9 spelers het minimaal aantal speelminuten en was enkel keeper Yvon Mvogo dicht bij een plek in het elftal.

Het volledige Eredivisie Elftal van de Maand: Kostas Lamprou (RKC Waalwijk), Tyronne Ebuehi (FC Twente), Riechedly Bazoer (Vitesse), Jan Paul van Hecke (sc Heerenveen), Ridgeciano Haps (Feyenoord), Rai Vloet (Heracles Almelo), Davy Klaassen (Ajax), Loïs Openda (Vitesse), Henk Veerman (sc Heerenveen), Danilo (FC Twente) en Lassina Traoré (Ajax).

De verkiezing Eredivisie-speler van de maand is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met FOX Sports, Stats Perform en KPN. De scores worden objectief op basis van meer dan 60 verschillende statistieken aan spelers toegekend. Enkel spelers die minstens twee derde van het totaal aantal speelminuten hebben gespeeld, komen in aanmerking voor een prijs. De prijs voor Speler U21 van de Maand wordt aan spelers uitgereikt die, bij aanvang van de competitie, 21 jaar of jonger zijn.

Dit artikel delen