Eredivisie Awards

Louis van Gaal onderscheiden met Eredivisie Oeuvre Award

Louis van Gaal (72) wordt onderscheiden met een Eredivisie Oeuvre Award. De succestrainer ontvangt de prijs maandag 4 september tijdens de Eredivisie Awards. De show is vanaf 20.30 uur live te zien op ESPN 1 (open kanaal).

De Eredivisie reikt voor de derde keer een Eredivisie Oeuvre Award uit, een prijs die in het leven is geroepen om persoonlijkheden te eren die van grote waarde zijn (geweest) voor het Nederlandse voetbal. Eerder ontvingen Arjen Robben en Wim Jansen (postuum) de prijs.

Uniek en enig in zijn soort

Jan de Jong, directeur Eredivisie CV, licht de uitverkiezing toe: “Louis van Gaal is een eiland in de tijd, uniek en enig in zijn soort. Altijd zichzelf, altijd uitgesproken. Wereldberoemd bij de liefhebbers en wereldberucht bij een deel van de pers. Niet voor niets verschenen er al boeken, documentaires en zelfs een eigen film over hem. Alleen een musical ontbreekt nog. Het toont aan wat een geweldige ambassadeur hij is voor het Nederlandse voetbal.”

Juist Louis hoort thuis in de eregalerij van het Rijksmuseum van de Eredivisie
Jan de Jong, directeur Eredivisie CV

“Een man met een eigen missie en visie, die altijd meebewoog met de tijd. Een man die prijzen won met de grootste clubs op deze aarde: Ajax, Bayern München, Barcelona en Manchester United. Maar wellicht zijn knapste prestatie is juist in de Eredivisie geweest met het kampioenschap van AZ. Louis, de man die nooit iets aan het toeval overlaat. Hij, die Ajax in de jaren ‘90 weer kleur op de wangen en aanzien in de wereld gaf. Maar bovenal iemand die zich altijd belangeloos heeft ingezet voor zijn medemens. Juist Louis hoort thuis in de eregalerij van het Rijksmuseum van de Eredivisie. Het minste wat wij hem terug kunnen geven voor al dat moois, is het tonen van onze dank en erkenning met deze Eredivisie Oeuvre Award”, aldus Jan de Jong.

Louis van Gaal

Louis van Gaal haalde als speler het respectabele aantal van 291 wedstrijden in de Eredivisie, waarvan het gros bij Sparta (249). Als trainer nam zijn carrière pas echt een vlucht. Bij Ajax en AZ al leidde hij 334 duels als hoofdtrainer in de Eredivisie, waarvan hij er maar liefst 216 keer wist te winnen. De geboren Amsterdammer werd 4 keer landskampioen in Nederland en is bovendien samen met Leo Beenhakker en Ronald Koeman de enige trainer die met 2 verschillende clubs de Eredivisie won.

Over de grens leidde hij zijn teams 3 keer naar de landstitel: 2 keer met Barcelona en 1 keer met Bayern München. Met Manchester United won hij de prestigieuze FA Cup. Louis van Gaal was hoofdcoach in 3 Champions League finales (2 x Ajax, 1 x Bayern München) en is daarmee de meest succesvolle Nederlandse trainer in de Champions League. Als bondscoach leidde hij Oranje gedurende 12 wedstrijden op twee WK’s, met de derde plaats in 2014 als hoogtepunt. Van deze WK-reeks ging bovendien geen enkele wedstrijd in de reguliere speeltijd verloren.

De Eredivisie Awards

De Eredivisie Awards zijn een initiatief van Eredivisie CV en ESPN, in samenwerking met de Azerion Vrouwen Eredivisie en de KNVB. VriendenLoterij, KPN, Unibet en Cruyff Foundation zijn partner van de Eredivisie Awards. De Eredivisie Speler van het Jaar en Azerion Vrouwen Eredivisie van het Jaar worden in samenwerking met spelersvakbond VVCS gekozen door de aanvoerders van de Eredivisieclubs. In samenwerking met Coaches Betaald Voetbal kiezen de trainers het Johan Cruijff Talent van het Jaar en het Azerion Vrouwen Eredivisie Talent van het Jaar.

De Eredivisie Awards zijn live te zien op ESPN 1. ESPN is zonder aanvullend abonnement beschikbaar bij o.a. Ziggo (18 en 421), KPN (14), T-Mobile (150), Online.nl (401), CanalDigitaal (29) en Youfone (21) en is bij diverse aanbieders beschikbaar in UHD. Daarnaast zijn de Eredivisie Awards ook te volgen via het YouTube-kanaal van ESPN.

Dit artikel delen