Eredivisie Awards

Luuk de Jong verkozen tot Eredivisie Speler van het Jaar

Luuk de Jong is tijdens de Eredivisie Awards gekroond tot Eredivisie Speler van het Jaar 2023/'24. De 34-jarige spits van PSV kreeg de meeste stemmen van de 18 aanvoerders en troeft zo Dávid Hancko, Vangelis Pavlidis, Sem Steijn en Joey Veerman af. Zijn broer en grootste fan, Siem de Jong, reikte de prijs uit aan Luuk de Jong. 

De vijf spelers waren genomineerd uit een voorselectie op basis van statistieken (Opta) en stemmen van voetballiefhebbers (KPN Man of the Match). De aanvoerders in de Eredivisie kozen in samenwerking met spelersvakbond VVCS de uiteindelijke winnaar. 

Luuk de Jong schiet met records

Eerder op de avond kreeg Luuk de Jong al de Willy van der Kuijlen-trofee uitgereikt. Met zijn 33 jaar werd hij de oudste topscorer ooit in de Eredivisie en voor de tweede keer in zijn carrière (2018/’19). Naast De Jong ontving ook Vangelis Pavlidis (voormalig AZ) de trofee, die eveneens geschiedenis schreef door in de eerste tien speelrondes elke eredivisiewedstrijd te scoren. 

De aanvoerder van PSV kwam afgelopen seizoen alle 34 wedstrijden in actie, waarin hij 29 doelpunten maakte en 15 assists gaf. Geen één speler was de afgelopen veertien seizoenen direct betrokken bij zoveel doelpunten (44), sinds Luis Suárez in 2009/'10 (52). Daarnaast haalde Luuk de Jong afgelopen seizoen Klaas Jan Huntelaar (154 goals) in als topscorer van de Eredivisie in de 21 eeuw. Inmiddels staat zijn teller op 179 doelpunten. 

De Jong liet zien een complementaire spits te zijn: 10 goals met rechts, 9 met links en 10 kopgoals. Mede dankzij het scoringsdrift van De Jong werd PSV voor de 25e keer kampioen van Nederland. Naast zijn verbluffende doelpuntenmoyenne kwam de aanvaller tot 145 doelpogingen (het hoogste aantal in de Eredivisie) en de meeste kansen uit open spel (66). 

Eerder werden Orkun Kökcü (2022/'23), Jurriën Timber (2021/'22), Dusan Tadic (2020/'21) en Frenkie de Jong (2018/'19) uitverkozen tot Eredivisie Speler van het Jaar. 

Eredivisie Awards

De Eredivisie Awards zijn een initiatief van Eredivisie CV, Azerion Vrouwen Eredivisie en ESPN. VriendenLoterij, KPN en Cruyff Foundation zijn partner van de Eredivisie Awards. De Eredivisie Speler van het Jaar en Azerion Vrouwen Eredivisie Speler van het Jaar worden in samenwerking met spelersvakbond VVCS gekozen door de aanvoerders van de 18 eredivisieclubs. In samenwerking met Coaches Betaald Voetbal kiezen de trainers en bondscoaches het Johan Cruijff Talent van het Jaar in zowel de Eredivisie als Azerion Vrouwen Eredivisie.

Dit artikel delen