Eredivisie Awards

Malen uitgeroepen tot Speler van de Maand

Donyell Malen is door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand september. De aanvaller van PSV was statistisch gezien de best presterende voetballer in de Eredivisie. Heerenveen-aanvaller Chidera Ejuke is na Malen de beste U21-speler en schrijft daarom de prijs voor Speler van de Maand U21 op zijn naam.

Malen gaf zijn succesvolle debuut in Oranje een geweldig vervolg in de Eredivisie, met onder andere vijf doelpunten in het duel met Vitesse. Hij is na Coen Dillen (1959) en Bert Theunissen (1964) de derde PSV'er die vijf goals in een wedstrijd maakt.

In september scoorde Malen zeven keer in vijf wedstrijden en was hij ook nog goed voor een assist. Door zijn doelpuntenproductie gaat de PSV'er aan kop van het topscorersklassement. Van alle Eredivisie-spelers loste Malen deze maand de meeste schoten (21).

Malen werd in september op de voet gevolgd door Ajax-spelers Nicolás Tagliafico en Quincy Promes, die respectievelijk tweede en derde zijn geworden op de door statistieken bepaalde ranglijst.

Ejuke Speler van de Maand U21

Chidera Ejuke is door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand U21. Ejuke is na Malen de U21-speler met de hoogste score. De 21-jarige vleugelaanvaller van sc Heerenveen groeit in rap tempo uit tot publiekslieveling in Friesland.

De Nigeraanse aanvaller valt op door zijn vele dribbels. Dit seizoen al 63 in totaal, het meeste van alle spelers. In september ondernam Ejuke in totaal 23 keer een poging tot een dribbel, waarbij het 12 keer lukte de tegenstander te passeren. Ook werd Ejuke in de wedstrijd tegen VVV-Venlo de tweede sc Heerenveen-speler ooit die twee keer scoorde in de eerste dertien minuten van een Eredivisie-duel, na Daniel Pranjic op 12 september 2008 tegen Heracles Almelo (binnen twaalf minuten).

Ejuke houdt in het maandoverzicht onder meer Mauro Júnior (Heracles Almelo) en de winnaar van augustus Owen Wijndal (AZ) achter zich.

Stengs in Elftal van de Maand

Ajax is met vier spelers opnieuw hofleverancier voor het Eredivisie Elftal van de Maand. Mede-Eredivisiekoploper PSV is met twee spelers vertegenwoordigd. Namens AZ, derde op de ranglijst, staan sterspeler Calvin Stengs en doelman Marco Bizot in het elftal. Bizot heeft in de Eredivisie dit seizoen pas drie goals hoeven incasseren. (FOX Sports)

De Speler van de Maand-verkiezing is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met Opta Sports (dataleverancier) en FOX Sports. De scores worden objectief op basis van meer dan 60 verschillende statistieken aan spelers toegekend. Enkel spelers die ten minste twee derde van het totaal aantal speelminuten hebben gespeeld, komen in aanmerking voor een prijs.

Dit artikel delen