Eredivisie Awards

Martin Ødegaard uitgeroepen tot Speler van de Maand april

Martin Ødegaard (20) is door de Eredivisie uitgeroepen tot Speler van de Maand. De aanvallende middenvelder van Vitesse was in april statistisch gezien de best presterende voetballer. Feyenoord-linksback Tyrell Malacia neemt de prijs voor Talent van de Maand in ontvangst.

Martin Ødegaard maakt dit seizoen een sterke indruk in de Eredivisie. De Noorse huurling van Real Madrid oogstte met zijn doelpunten (6), assists (9), technische hoogstandjes en trucjes al veel lof van voetballiefhebbers. Ook in april wist de middenvelder van Vitesse zich, ondanks een moeilijk programma, in de kijker te spelen.

Ødegaard won met Vitesse van PEC Zwolle (4-1), speelde gelijk tegen AZ (2-2), PSV (3-3) en FC Utrecht (0-0) en verloor enkel van lijstaanvoerder Ajax (4-2). De 20-jarige middenvelder kwam in deze wedstrijden tot één doelpunt en drie assists.

In de afgelopen vijf speelrondes creëerde Ødegaard de meeste kansen (18) en voltooide meer dribbels dan iedere andere speler (28). In heel 2019 wist zelfs geen enkele speler in de Eredivisie meer kansen te creëren (61) of geslaagde dribbels te maken (58) dan de Noorse uitblinker.

Martin Ødegaard heeft de bokaal dinsdag ontvangen uit handen van FOX Sports-verslaggever Hans Kraay jr. De Noor reageerde verheugd: "Er zijn veel goede spelers in de Eredivisie. Dat ik uitgeroepen wordt tot Speler van de Maand betekent veel voor mij. Ik ben er echt trots op." Het is de eerste keer dat een speler van Vitesse de prijs voor Speler- of Talent van de Maand wint.


Tyrell Malacia is Talent van de Maand

Feyenoord-linksback Tyrell Malacia is uitgeroepen tot Talent van de Maand. De 19-jarige Rotterdammer heeft met Feyenoord een uitstekende maand achter de rug. De huidige nummer drie won van sc Heerenveen (3-0), VVV-Venlo (0-3), Heracles Almelo (2-1), AZ (2-1) en NAC Breda (0-4). Malacia schoot in deze wedstrijden slechts drie keer, maar dat leverde hem wel twee doelpunten op.

Daarnaast was Malacia dit seizoen goed voor 38 geslaagde tackles, met een succespercentage van 79% het hoogste aantal binnen de Feyenoord-selectie. De jeugdexponent van Feyenoord heeft de prijs donderdag ontvangen van FOX Sports-verslaggever Fresia Cousiño Arias.


Feyenoord hofleverancier Elftal van de Maand

In het Elftal van de Maand, gebaseerd op individuele spelersstatistieken, is Feyenoord voor het eerst dit seizoen hofleverancier. Met Sven van Beek, Tyrell Malacia, Jens Toornstra en Sam Larsson levert de Rotterdamse club vier spelers af. PSV volgt met twee spelers: Denzel Dumfries en Luuk de Jong.

Het Elftal van de Maand bestaat uit keeper Robert Zwinkels (ADO Den Haag). Verdedigers Tyrell Malacia (Feyenoord), Sven van Beek (Feyenoord), Matthijs de Ligt (Ajax) en Denzel Dumfries (PSV). Middenvelders Riechedly Bazoer (FC Utrecht), Luuk de Jong (PSV) en Jens Toornstra (Feyenoord). En aanvallers Sam Larsson (Feyenoord), Lennart Thy (PEC Zwolle) en Martin Ødegaard (Vitesse).

Ranking op basis van statistieken

De prijs voor Speler van de Maand bestaat sinds dit seizoen en is een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met FOX Sports en Opta Sports. De spelers worden individueel beoordeeld aan de hand van tientallen statistieken. Om in aanmerking te komen voor een prijs of een nominatie in het elftal moet een speler minstens twee derde van het totale aantal speelminuten gespeeld hebben. Voor de talentenprijs komen alleen spelers in aanmerking die geboren zijn op of na 1 januari 1997.

Dit artikel delen