Eredivisie

Martin van Geel nieuwe technisch manager Eredivisie CV

Martin van Geel treedt per 1 juli 2024 in dienst bij de Eredivisie CV als technisch manager. Na bestuurlijke functies bij AZ, Ajax, Roda JC, Feyenoord en Willem II, gaat de oud-voetballer aan de slag bij de league-organisatie. Hier wordt Van Geel onder meer verantwoordelijk voor de sportief technische ontwikkeling van de Eredivisie en haar achttien clubs, met als ambitie om de algehele kwaliteit van de competitie te verbeteren en de top 6-positie in Europa te handhaven.

Technisch manager Eredivisie

Martin van Geel (63) volgt als technisch manager bij de Eredivisie CV de in maart vertrokken Mark-Jan Fledderus op. Van Geel gaat zich binnen de Eredivisie richten op de verdere ontwikkeling van sportief-technische disciplines in het Nederlandse betaald voetbal zoals de Eredivisie Veranderagenda, het sportieve dataproject, competitieopzet, speeldagenkalender, speelondergrond, jeugdopleidingen, beloftenteams, transferwindows en de voetbalpiramide. Ook gaat hij de samenwerking bevorderen met technische clubdirecteuren via het Technisch Platform en contacten bij andere nationale- en internationale voetbalorganisaties zoals de Keuken Kampioen Divisie, KNVB, European Leagues, UEFA en FIFA.

Zesde competitie van Europa

Jan de Jong, directeur Eredivisie CV: "Martin van Geel zit vanaf zijn zestiende tot aan de dag van vandaag in het betaald voetbal in Nederland. Bijna 47 jaar (!) aaneengesloten. Een leven lang met evenzoveel ervaring en het hele palet met alle denkbare kleuren. Ruim 400 wedstrijden gespeeld (127 doelpunten) en (technisch) directeur bij Ajax, AZ, Feyenoord, Roda JC en Willem II. Meer Eredivisie-ervaring krijg je niet in een mens! Een zeldzaamheid. De keus voor hem was dan ook snel gemaakt. Hoe kom je aan die mazzel? De opdracht voor Martin is helder: samen met de clubs zorgen dat wij de zesde competitie van Europa blijven. De realisatie is een stuk ingewikkelder. Een prachtige klus ligt er op hem te wachten!"

Martin van Geel, vanaf 1 juli technisch manager bij de Eredivisie CV: "Na 29 jaar stop ik dan wel als clubdirecteur, maar ik heb nog genoeg passie en energie om deze nieuwe uitdaging met heel veel plezier aan te gaan en mijn kennis en ervaring ten dienste te stellen aan het Nederlandse voetbal. Daarnaast kijk ik uit naar de samenwerking met Jan de Jong en de andere medewerkers waarvan ik er een heel aantal al vele jaren ken."

Jan de Jong (algemeen directeur) en Martin van Geel (technisch manager)

Afscheid als kampioen

In 1977 startte Martin van Geel zijn voetbalcarrière bij Willem II die hem vervolgens voerde langs Ajax, Roda JC en Feyenoord om tot slot ook weer te eindigen in Tilburg. Na 403 eredivisiewedstrijden en 127 doelpunten ruilde de middenvelder in 1995 zijn voetbalschoenen in voor een rol als technisch directeur bij Willem II.

Na een succesvolle periode met Co Adriaanse in de Champions League verkaste Van Geel naar AZ en vervulde in de jaren daarna, in dezelfde volgorde als tijdens zijn voetballoopbaan, ook het technisch directeurschap bij Ajax, Roda JC en Feyenoord om vervolgens in 2019 zijn clubcarrière af te sluiten als algemeen directeur bij Willem II. Sinds september 2023 combineerde hij die rol met die van technisch directeur bij de Tricolores. In februari kondigde de Goirlenaar zijn afscheid aan bij de Tilburgse club.

Van Geel won in zijn tijd als technisch directeur bij Ajax tweemaal de KNVB Beker en drie keer de Johan Cruijff Schaal. Ook bij Feyenoord won hij beide prijzen (twee KNVB Bekers en twee Johan Cruijf Schalen) en maakte hij het eerste landskampioenschap mee van de Rotterdammers in achttien jaar. Daarnaast plaatste Willem II zich onder Van Geel in de afgelopen 5 jaar voor Europees voetbal, doorstond het de coronacrisis, groeide de omzet aanzienlijk en volgde afgelopen weekend zijn laatste sportieve hoogtepunt: het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie.

Bij Willem II wordt Martin van Geel in de zomer opgevolgd door Merijn Goris (algemeen directeur) en Tom Caluwé (technisch directeur).

Martin van Geel en Peter Maes (trainer Willem II)

Dit artikel delen