Eredivisie Awards

Matteo Dams bekroont debuutseizoen met eerste prijs: Johan Cruijff Talent van de Maand

Matteo Dams heeft zijn debuutseizoen bekroond met de titel Johan Cruijff Talent van de Maand. De 20-jarige verdediger presteerde het beste van alle spelers die sinds het begin van het seizoen jonger dan 21 jaar zijn.

Revelatie als linkback

De jeugdexponent van PSV, dit seizoen door trainer Peter Bosz gepositioneerd als linksback, beleeft glorieuze weken. De Belg speelde na zijn eredivisiedebuut alle wedstrijden en kreeg ook in september het volle vertrouwen van trainer Peter Bosz. Samen met Boscagli en Benítez kwam hij alle 270 speelminuten in actie. 

Dams won met PSV van N.E.C. Nijmegen (2-0), Fortuna Sittard (1-3) en Willem II (0-2) en kreeg daarin slechts één tegengoal. Daarnaast noteerde de linksback een passnauwkeurigheid van 88,8% (175 succesvolle passes), dertien veroverde ballen en twee intercepties. Een uitstekende maand voor de jonge Belg, die hiermee onder meer Jorrel Hato (Ajax), Aske Adelgaard (Go Ahead Eagles) en Wouter Goes (AZ) achter zich liet.

Bedragen voor foundations

Als onderdeel van de prijs ontvangt de Johan Cruijff Talent van de Maand namens de VriendenLoterij een cheque van €2.500 voor de PSV Foundation, de maatschappelijke tak van de Eindhovense club. Bovendien gaat er een bedrag van €5.000 naar de Johan Cruyff Foundation ter stimulering van maatschappelijke projecten.

ESPN-presentatrice Fresia Cousiño Arias overhandigde de prijs aan Dams. Het interview bekijk je hier.

Over de verkiezing

De verkiezing van de Eredivisie Speler van de Maand, het Johan Cruijff Talent van de Maand en het Eredivisie Elftal van de Maand is gebaseerd op statistieken van Opta en stemmen van voetbalfans (KPN Man of the Match). Deze criteria spelen ook mee bij de verkiezing van Eredivisie Speler van het Jaar en Johan Cruijff Talent van het Jaar. Deze prijzen worden aan het einde van het seizoen uitgereikt tijdens de Eredivisie Awards. De maandelijkse verkiezingen zijn een initiatief van de Eredivisie CV in samenwerking met ESPN, de Johan Cruyff Foundation en VriendenLoterij.

Dit artikel delen