Eredivisie

Maximale flexibiliteit in nieuwe speeldagenkalender 2020-21

Vandaag heeft de KNVB de speeldagenkalender voor de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie voor het seizoen 2020/’21 kunnen afronden na gesprekken met alle betrokkenen te hebben gevoerd. In de kalender is maximale flexibiliteit nagestreefd met het oog op mogelijke interrupties door bijvoorbeeld een tweede coronagolf.

Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal bij de KNVB: “Corona heeft ons geleerd dat we in een nieuwe realiteit en met nieuwe onzekerheden leven. Ook bij onverwachte onderbrekingen willen we de competitie kunnen uitspelen. Hiervoor hebben we extra momenten ingebouwd waarop wedstrijden kunnen worden ingehaald. We hebben bovendien de mogelijkheid gecreëerd om uit te kunnen wijken naar andere regio’s in Nederland, mochten ergens regionale beperkingen gelden. Verder stonden vooral de wensen van de clubs en de zendgemachtigden centraal bij het opstellen van de nieuwe speeldagenkalender.”

Kort gezegd betekent de nieuwe speeldagenkalender voor de Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie dit:

  • De Keuken Kampioen Divisie start op 28/29/30 augustus. Het eerste speelweekend van de Eredivisie is op 12/13 september, volgend op de interlands op 4 en 7 september (respectievelijk Nederland – Polen en Nederland – Italië).
     
  • In de Eredivisie wordt voornamelijk op zaterdag en zondag gespeeld. Op verzoek van de clubs en FOX Sports wordt op zaterdagen om 18.45 uur, 20.00 uur en 21.00 uur gespeeld, waarbij 16.30 uur wellicht ook nog een mogelijkheid wordt.
     
  • Vooralsnog staan er voor zondagen geen wedstrijden gepland om 20.00 uur. Dit zou nog kunnen veranderen als een club die voorafgaand op donderdag in de Europa League speelt hier alsnog om vraagt, net als in het afgelopen seizoen.
     
  • Er zijn vier midweekse speelrondes: 22/23 december, 12/13/14 januari, 26/27/28 januari en 13 mei (Hemelvaartsdag).
     
  • In de Keuken Kampioen Divisie wordt gedurende de eerste periode op vrijdag tot en met dinsdag gevoetbald. Ook dat is nadrukkelijk een wens van de clubs. Na die periode is vooralsnog de vrijdag de vaste speeldag en wordt er nog een keer op maandag (5 april, Tweede Paasdag) en een keer op zondag (3 januari) gespeeld.
     
  • De Keuken Kampioen Divisie ligt stil van 18 december tot 3 januari en in de Eredivisie duurt het kerstreces van 23 december tot 8 januari. Of er sprake is van een echte winterstop valt nog te bezien, eventuele afgelaste wedstrijden moeten in deze periode worden ingehaald.
     
  • De laatste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie is op 14 mei, de Eredivisie eindigt met twee gezamenlijke speelrondes op 13 en 16 mei.
     
  • Het aantal wedstrijden van de play-offs wordt gehalveerd en deze vinden plaats van 17 tot en met 23 mei. De play-offs voor een Europese ticket gaan tussen de nummers 4 tot en met 7 van de Eredivisie en bestaan uit enkele wedstrijden (twee halve finales en een finale).
     
  • Ook bij de play offs om promotie en degradatie gaat het om enkele wedstrijden. De vier periodekampioenen en daarnaast de twee hoogste geklasseerde clubs gaan samen met de nummer 16 van de Eredvisie in deze play offs spelen.
     
  • Wedstrijden tegen topclubs worden waar mogelijk verspreid over het gehele seizoen. Daarnaast kunnen alle clubs aangeven wat voor hen twee mooie tegenstanders zijn voor uit- en thuisduels. Deze wedstrijden worden dan - net als de derby’s en de wedstrijden die het afgelopen seizoen niet zijn gespeeld - zo veel mogelijk later in het competitieprogramma geplaatst, in de hoop dat er tegen die tijd weer met volle stadions mag worden gevoetbald. Om sportieve redenen wil de KNVB dat elke club minimaal 14 of 15 tegenstanders heeft getroffen voor het einde van de eerste seizoenshelft.
     
  • Aangezien het laatste seizoen is afgesloten zonder kampioenen en bekerwinnaar, start het nieuwe seizoen niet met een wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal.

Voor de nadere invulling van de speeldagenkalender met de exacte wedstrijden en speeltijden volgt nog afstemming tussen de KNVB, Eredivisie CV, Coöperatie Eerste Divisie, clubs, zendergemachtigden en de lokale autoriteiten. Daarna kan het definitieve speelschema tweede helft juli bekend worden gemaakt.

Dit artikel delen