Eredivisie

Meer flexibiliteit voor Eredivisieclubs die Europees voetbal spelen

De Eredivisie CV heeft met de achttien Eredivisieclubs besloten om ook komend seizoen wedstrijden op zondagavond 20.00 uur te spelen. Dit besluit is genomen om de Nederlandse clubs die Europees voetbal spelen meer ruimte te geven. De KNVB gaat dit gedurende het seizoen doorvoeren in het speelschema van de Eredivisie.

Europees uitkomende clubs

Eredivisieclubs die actief zijn in de Europese toernooien (UEFA Champions League, UEFA Europa League en UEFA Europa Conference League) en de kwalificatiewedstrijden hiervoor, kunnen hun wensen, zoals het verschuiven van Eredivisiewedstrijden in verband met Europees voetbal, kenbaar maken aan de KNVB. Hiervoor gelden de volgende deadlines: 19 juli, 2 augustus, 30 augustus, 14 december, 25 februari en 18 maart.

Verzoeken die op tijd binnenkomen en in lijn zijn met de afspraken van de Eredivisie veranderagenda, worden bij akkoord van de lokale autoriteiten altijd doorgevoerd. Komt het verzoek na de deadline binnen, dan is de medewerking van de andere betrokken partijen vereist. Daarbij bestaat er de verplichting om alle tijdslots van ESPN in te vullen, waardoor het wijzigen van één wedstrijd meestal ook leidt tot het verschuiven van een andere wedstrijd. Mochten meerdere Europees uitkomende clubs hetzelfde verzoek indienen, dan krijgt het team dat de meeste vlieguren moet maken voor de Europese wedstrijd de voorkeur.

Zondag 20.00 uur

Binnen de Eredivisie is besloten dat in elk geval 17 wedstrijden op zondagavond 20.00 uur worden afgetrapt. Na de loting van de groepsfase van de Europese toernooien worden zondagavondwedstrijden voor het najaar vastgesteld, waarbij ook nog goedkeuring nodig is van de burgemeester van de betreffende speelstad. In december gebeurt dit voor het voorjaar.

Elke club speelt gedurende het seizoen, zoveel als mogelijk is, niet meer dan één thuiswedstrijd op zondagavond 20.00 uur. De uitwedstrijden worden eveneens verspreid onder de clubs. De wedstrijden die door de Europees spelende clubs worden aangevraagd, worden afgetrokken van deze 17 wedstrijden. Het kan dus voorkomen dat niet elke club een keer op zondagavond speelt.

Voor Europees spelende clubs kan een zondagavond wedstrijd extra rust bieden in een speelweek waar ook Europees voetbal plaatsvindt, bovendien levert een extra speelmoment meer flexibiliteit in het speelschema op. Ook dit besluit van de Eredivisie en clubs zal de KNVB doorvoeren.

Dit artikel delen