Eredivisie

'Mister PSV' Willy van der Kuijlen (74) overleden

Met een enorm gevoel van verslagenheid is ons vandaag bekend geworden dat Willy van der Kuijlen op 74-jarige leeftijd is overleden. De Eredivisie wenst alle nabestaanden veel sterkte toe met dit grote verlies. 

Van der Kuijlen werd op 6 december 1946 geboren in Helmond en begon daar met voetbal bij de plaatselijk HVV. Bij die ploeg debuteerde hij in 1962 in het betaald voetbal. Met 46 doelpunten in 44 wedstrijden kwam de Helmonder op de radar van de grote broer uit de Lichtstad. PSV pikte Van der Kuijlen in 1964 op 17-jarige leeftijd op en daar zou hij zeventien jaar blijven.

Skiete Willy

Bij PSV is niemand zo groot als Van der Kuijlen. Zijn afstandsschoten hadden meer weg van kanonskogels. Menig voetbalnet sneuvelde bij de aanraking van een vuurbal van de voeten van Van der Kuijlen. Zowel met links als met rechts produceerde hij menig poeier, waardoor de bijnaam 'Skiete Willy' ontstond, omdat de Eindhovense fans vooral verlangden naar nog een granaat van de voeten van Van der Kuijlen.

Bij de Eindhovenaren won de aanvaller drie landstitels, nummer 5, 6 en 7 van de club, en werd in 1978 met de UEFA Cup de eerste Europese prijs in de clubgeschiedenis gewonnen. Ook ging tweemaal de Dennenappel naar Eindhoven na een gewonnen bekerfinale.

Na zijn tijd in Eindhoven bouwde Van der Kuijlen nog een seizoen af bij MVV en in België bij Overpelt.

Met 308 doelpunten in meer dan vijfhonderd wedstrijden voor 'zijn' PSV en drie goals in dienst van MVV is hij ook all-time topscorer van de Eredivisie met 311 goals.

Van der Kuijlen keerde na zijn spelerscarrière terug bij PSV en was er actief als jeugdtrainer, assistent-trainer en scout.

Slechts 22 interlands

De beste goalgetter ooit in de geschiedenis van de Eredivisie speelde slechts een beperkt aantal interlands. Na 7 goals in 22 optredens voor Oranje stopte de geboren Helmonder bij het Nederlands elftal, wat mede kwam omdat hij zich niet thuis voelde in de door Ajax gedomineerde ploeg van Johan Cruijff en consorten.

 

(ESPN)

Dit artikel delen